Ukrainska Pravda   | Kiev 

Begin september hielden Russische en Wit-Russische strijdkrachten hun tweejaarlijkse militaire oefening in Wit-Rusland. Buurlanden maken zich zorgen over de ongekende omvang van de operatie.

De militaire manoeuvres met de naam Zapad (Westen) zijn een traditie geworden voor Wit-Rusland en Rusland. De oefening wordt afwisselend op het grondgebied van een van beide bondgenoten gehouden. De omvang van Zapad 2017 kende zijn weerga niet.

De afgelopen vier jaar is de houding van de internationale gemeenschap ten opzichte van Rusland aanzienlijk gewijzigd. Na de annexatie van de Krim en de interventie in de Donbas wordt het Kremlin beschouwd als een gevaar voor alle landen waar Russische vliegtuigen en ‘groene mannetjes’ [een verwijzing naar de soldaten die, zonder insignes of militaire rang, in maart 2014 door Rusland werden ingezet op de Krim] kunnen opduiken.

In de westerse pers beweren sommigen dat Rusland tijdens Zapad 2017 zijn aanvalsplannen tegen Europese landen heeft geperfectioneerd. In juni gaf de opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa, generaal Ben Hodges, in een interview met het persbureau Reuters uiting aan zijn bezorgdheid over een mogelijke Russische interventie aan de grens met de Baltische staten tijdens de oefening.

‘Toen Rusland de Krim binnenviel, werd dat ook gedaan in het kader van een oefening,’ aldus Hodges. En hij voegde eraan toe dat de Verenigde Staten tijdens de manoeuvres extra troepen in de Baltische staten paraat hadden.

Ten aanzien van de oefeningen van dit jaar is de grote vraag hoeveel troepen Rusland heeft ingezet. Officieel namen er dertienduizend manschappen aan deel, waaronder ‘slechts’ drieduizend Russen. Maar uit officieuze tellingen blijkt dat het om aanzienlijk meer troepen ging, waarbij aantallen van zestig- tot honderdduizend worden genoemd in documenten die werden aangehaald in The New York Times en The Washington Post.

Wit-Russische militairen in de buurt van Minsk tijdens Zapad 2017. – © Viktor Tolochko / HH