360 | Amsterdam

Voor de derde keer op rij stelde 360 Magazine een eigen shortlist samen uit de nominaties van de European Press Prize, de prijs voor Europese kwaliteitsjournalistiek, in print of online.

Klik hier om dit voorwoord te beluisteren in onze podcast.

Vorig jaar lag de nadruk op constructieve journalistiek. De onderste steen boven halen, dat stond uiteraard voorop, maar de journalist diende zich ook te bekommeren over waar de lezer mee achterbleef. Hij of zij moest niet alleen naar de werkelijkheid kijken en daar verslag van doen, maar ook een uitweg of een oplossing schetsen. De blik vooruit. Was er misschien toch nog ooit sprake van een goede afloop? Zat er een stijgende lijn in? Zou er nu het in de krant gestaan had meer en betere aandacht voor zijn?

Die trend is niet zichtbaar doorgezet, althans niet in de nominaties van de EPP onder het voorzitterschap van de door mij als studente Media Studies in Londen geadoreerde Harold Evans. Neemt u me mij niet kwalijk, Sir Harold Evans.

Terug naar het oude ambacht, lijken juryleden en genomineerden gedacht te hebben. Onderzoek. Waarheidsvinding. Journalistieke nazorg. Wat is er gebeurd na het ernstige misbruikschandaal in de Engelse stad Rotherham? En waarom verloor het hoofd van de dienst openbaar vervoer in Boedapest het van een Russische fabrikant en is zijn stad nu opgezadeld met gebrekkige metrostellen waarvan de deuren onderweg openvliegen?

Geen dijenkletsers, maar wel stuk voor stuk artikelen die je stap voor stap meenemen naar plaatsen en onderwerpen die anders onopgemerkt waren gebleven.