Algerie-Focus   | Algiers, Parijs  

Algerije heeft invoerbeperkingen ingesteld om de handelsbalans te herstellen. Maar een importstop op ‘luxeproducten’ als kauwgom en mayonaise hoort eerder thuis in Noord-Korea, schrijft Yazid Taleb.

De Algerijnse minister van Handel Mohamed Benmeradi voert al maanden een intensieve mediacampagne voor zijn beleid van drastische invoerbeperkingen, waarvan het enige tastbare effect is dat het een economie van schaarste in ons land creëert.

Onlangs lichtte de minister zijn project opnieuw toe aan de Commissie Financiën en Algérie Press Service, het nationale persbureau. Zo vernamen we dat het ministerie van Handel de binnenlandse productie wil beschermen door de invoer terug te brengen van 45 miljard dollar nu tot 41 miljard dollar eind dit jaar en 30 miljard dollar volgend jaar.

Volgens de minister wordt de invoer van bepaalde producten ‘volledig beëindigd’. Het betreft ‘luxegoederen’ zoals zonnebloemzaden met een importwaarde van 25 miljoen dollar, mayonaise (20 miljoen dollar) en kauwgom (25 miljoen dollar). Mayonaise en kauwgom zijn dus luxegoederen in de ogen van de ambtenaren van het ministerie van Handel, die verder niet wil uitleggen langs welke wonderbaarlijke weg de invoerkosten met 15 miljard dollar zullen worden verlaagd. Want het invoerverbod op bovengenoemde drie producten levert in totaal niet meer dan 70 miljoen dollar op.

Improvisatie

Blijkbaar kunnen de ambtenaren van het ministerie van Handel niet tellen. Dat vermoeden hadden we al een tijdje, want eerder dit jaar kondigde Benmeradi dus al aan de invoer te willen terugbrengen tot zo’n 41 miljard dollar in 2017. Dat irreële cijfer spiegelde hij ook het parlement voor tijdens de indiening van het wetsvoorstel voor de begroting van 2018. Maar alle experts verkondigen al maanden dat de invoer dit jaar niet onder de 45 miljard uitkomt en dat het beleid van invoervergunningen een mislukking is. Zo hekelde Mouloud Hedir, een Algerijnse specialist in buitenlandse handel, het invoervergunningenbeleid. Het vergunningenstelsel heeft de import volgens hem niet noemenswaardig kunnen terugdringen en kent een groot aantal tekortkomingen, zoals ‘een gebrekkige afstemming en onduidelijke doelstellingen’ en ‘improvisatie’, die de zichtbaarheid en effectiviteit van genomen maatregelen niet ten goede komen. Veel van de beoogde beperkingen (bananen, ketchup, voedingspreparaten enzovoort) hebben volgens de deskundige ook ‘geen enkel verband met de doelstelling van aanzienlijke invoerbeperking’. Toegegeven, Mouloud Hedir wist toen nog niet wat voor ijzersterke troef het ministerie achter de hand had: een verbod op de invoer van kauwgom.