360 Magazine | Amsterdam

Luisteren, zien, bezoeken.

Televisie: Master of None

Netflix.com

Wat te doen als de kerstboom staat, het diner op is en de cadeaus uitgepakt zijn? Kijken naar de serie Master of None. Nog een extra keer of juist voor het eerst (jaloers!). Niks gedoe met illegale linkjes en dergelijke, de serie staat integraal op Netflix. Master of None is gemaakt door de Amerikaanse komiek Aziz Ansari en wordt door critici bejubeld, maar is door het grote publiek nog niet helemaal ontdekt.

En dat is zonde, want als er één serie goed de tijdgeest vangt, dan is dit ’m. Elke aflevering volgen we de dagelijkse beslommeringen van de dertigjarige acteur Dev Shah, gespeeld door Ansari zelf, en zijn multiculturele vriendengroep. Eerlijk is eerlijk, je moet een tikkel houden van het New Yorkse leven, denk: bakstenen muren, ramensoep en hippe feestjes, maar dat maakt de serie juist ook licht en lekker weg te kijken.
Wie meerdere afleveringen ziet zal opvallen dat Master of None dieper gaat dan de zoveelste zoete coming of age-serie. In elke aflevering is er aandacht voor de normale mens, de kleine verhalen van de man die naast je in de tram zit of de vrouw bij wie je dagelijks je vis haalt. Vaak lukt het in grote Amerikaanse producties niet dat realistisch over te brengen, hier zeker wel en eindelijk ook met een goede scheut kleur: de cast is een representatie van de smeltkroes die New York City heet.

Dev zelf is een zoon van Indiase immigranten die niks snappen van zijn acteerambities, noch van het feit dat hij niet uitgehuwelijkt wil worden. Een ander thema dat behandeld wordt is het uit de kast komen van Dev’s zwarte jeugdvriendin Denise, wier moeder haar vriendinnen niet accepteert. De mooiste aflevering uit de serie is tegelijk ook de pijnlijkste, en gaat over de hardheid die het leven van New Yorkse taxichauffeurs beheerst. Dagenlang achter elkaar werken om vervolgens met tig volwassen mannen een appartement vol stapelbedden te delen. Maandelijks tut de groep zich op om te gaan stappen, om vervolgens nergens binnen te komen. Maar wel plezier te hebben.

Genoeg spoilers en genoeg munitie om Home Alone dit jaar over te slaan.