360 Magazine | Amsterdam

Donald Trump wil twee grote natuurgebieden in de staat Utah drastisch inkrimpen en de grond vrijgeven voor mijnbouw en industrie. Heeft de president daartoe het recht?

JA

President Trump heeft aangekondigd dat hij de omvang van twee nationale natuurmonumenten drastisch zal inperken. Daarmee komt een einde aan de excessieve nationale controle over land in Utah en kunnen de inwoners hun eigen territorium beschermen en hun culturele relikwieën in stand houden.

In 1906 nam het Congres de Antiquities Act aan die presidenten het recht geeft plundering en verwoesting van nationale schatten te voorkomen. Monumenten moesten beperkt worden tot ‘het kleinste gebied dat verenigbaar is met de juiste zorg voor en het juiste beheer over de objecten’, maar Clinton en Obama misbruikten dit recht om vanuit Washington landjepik te spelen.

Zonder het publiek erbij te betrekken trok de federale regering de zeggenschap naar zich toe over meer dan 12.950 vierkante kilometer land in de staat Utah dat samen de nationale monumenten Grand Staircase-Escalante en Bears Ears vormt. Inwoners en hun gekozen vertegenwoordigers hadden vrijwel geen invloed op de draconische beperkingen op het gebruik van het land, die hun door Washington werden opgelegd. Minister Ryan Zinke van Binnenlandse Zaken beschreef hoe de Antiquities Act misbruikt was ‘om vrije toegang en openbaar gebruik van land tegen te gaan, iets waar iedereen, van veedrijvers tot crosscountryskiërs, last van had’.

Het bevel van de regering-Trump maakt niet alleen een einde aan de te grote bemoeienis van de overheid, maar geeft ook de macht terug aan de lokale inwoners