360 Magazine | Amsterdam

Luisteren, zien, bezoeken.

KUNST | Industrieel museum midden in de natuur

Verbeke Foundation
Westakker, 9190 Kemzeke, België

Slechts een twintig minuten rijden buiten Antwerpen, zo tussen de weilanden, bevindt zich de Verbeke Foundation; een privékunstmuseum zo groots dat je er een hele dag kunt doorbrengen. ’s Winters brandt er een open haard in het café en ’s zomers luier je buiten tussen de kunstwerken in het gras. De collectie bestaat voornamelijk uit werk van Belgische kunstenaars en breidde de afgelopen jaren uit met hedendaagse kunst en bio-art. De oprichters nemen hun collectie zo serieus dat ze een tijd geleden een van de werken bij zichzelf lieten implanteren. Oprichter Geer Verbeke loopt nu rond met een stuk kogelwerende huid, een creatie van de Nederlandse kunstenaar Jalila Essaïdi.

Naast de vaste collectie zijn er ook wisselende tentoonstellingen. Zo stonden de Strandbeesten van Theo Jansen hier een tijd op stal en kreeg de jonge kunstenaar Zoro Feigl de ruimte om zijn grote hydraulische installaties tentoon te stellen – die zich vervolgens grommend en pruttelend door de loodsen heen bewogen.

Hoewel het complex midden in de natuur ligt voelt het museum industrieel aan. Niet zo gek, het echtpaar Verbeke runde eerst op deze plek een transportbedrijf. De oude loodsen die hun waar herbergden doen nu dienst als museumzalen.

Met zijn 20.000 vierkante meter is het een van de grootste privémusea van Europa. En daardoor is er niet alleen ruimte voor kunst, maar ook om er te overnachten. Achter op het terrein bouwde kunstenaar Joep van Lieshout een darmvormige caravan.