Foreign Policy | Washington D.C.

Mohammed bin Salman weet dat hij niet alles alleen kan – daarom koestert hij stilletjes een groep jonge prinsen die achter zijn beleid staan.

Kroonprins Mohammed bin Salman heeft de heersende ideeën over hoe Saoedi-Arabië wordt geregeerd flink opgeschud. Om zijn macht te consolideren liet hij enkele maanden geleden alle voorzichtigheid en elke consensusvorming varen, terwijl dat toch de methoden zijn waarvan het Saoedische leiderschap zich traditioneel bedient. In plaats daarvan ging hij met bijna roekeloze vaart te werk, en leek het erop dat de steun van zijn ooms en talloze neven hem gestolen konden worden. De arrestaties van naar verluidt elf prinsen, op beschuldiging van corruptie, doen vermoeden dat de koninklijke familie, het Huis van Saoed, niet langer boven de wet staat.

De reacties op de recente stappen van Mohammed bin Salman lopen uiteen. Men voorspelt dat hij het land als een dictator gaat regeren. Men voorziet een opstand binnen zijn familie. Zorgvuldige bestudering van zijn maatregelen en uitspraken in het afgelopen jaar leert ons evenwel dat hij eerder berekenend dan onstuimig is. De Saoedische procureur-generaal zei deze week dat het onderzoek naar corruptie al drie jaar aan de gang was, terwijl Mohammed bin Salman zelf al in een interview in mei aankondigde ferm tegen corruptie te zullen optreden: ‘Ik verzeker u dat niemand die betrokken is bij een corruptiezaak de dans zal ontspringen, of het nu een minister, een prins of iemand anders is.’

Sinds april heeft de tweeëdertigjarige kroonprins achter de schermen de benoemingen op machtsposities voorbereid van een reeks prinsen van zijn eigen leeftijd of iets jonger. Ze zijn waarschijnlijk doorslaggevend voor het welslagen van zijn hervormingsbeleid en zullen misschien nog tientallen jaren bepalen wie in de macht mogen delen. Het zijn allemaal kleinzonen of achterkleinzonen van de oprichter van het koninkrijk, Ibn Saoed, die in 1953 overleed.

Zoals in alle monarchieën is afstamming vaak belangrijker dan bekwaamheid als het gaat om het verwerven van leiderschap in Saoedi-Arabië