360 Magazine | Amsterdam

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

FILM | De strijdkreet van Spielberg

Superheldenfilm voor volwassenen

Steven Spielberg was midden in een project toen hij het script voor The Post las, en besloot dat de film ofwel onmiddellijk moest worden gemaakt, of niet. De eerste optie werd bewaarheid: hij zette zijn project stop en binnen een halfjaar werden de scènes gedraaid. De cast bestaat uit o.a. Tom Hanks als Ben Bradlee, de legendarische hoofdredacteur van The Washington Post, volgens The Atlantic een logische keuze omdat de acteur de belichaming is geworden van Al Wat Goed Is In Amerika, en Meryl Streep als uitgever Katharine Graham, ook al een logische keuze vanwege haar speech tijdens de Golden Globes in 2017, waarin ze Trump onderuithaalde zonder zijn naam te noemen. Want dat is de reden dat Spielberg de film zo snel mogelijk wilde draaien, vertelt hij Hollywood Reporter: in dit verhaal staat de waarheid op het spel. Net als nu.

The Post gaat over de publicatie van The Pentagon Papers in 1971, het 7000 pagina’s tellende geheime rapport over de Vietnamoorlog dat o.a. aantoonde dat de regering stelselmatig had gelogen, zowel tegen de bevolking als tegen het Congres. Veteraan Daniel Ellsberg lekte het aanvankelijk aan The New York Times (waarover straks meer). Centraal in de film staat de beslissing van Graham (Streep), die de krant na de zelfmoord van haar man in handen kreeg en in The Post een coming-of-age doormaakt; door Bradlee zijn zin te geven en de Papers te publiceren, riskeert ze de toekomst van de krant en bovendien gevangenisstraf. Maar ze strijdt voor iets hogers: democratie.

Zoals o.a. The Globe and Mail aanmerkt, leent deze dramatische keuze zich perfect voor een Spielbergfilm. En volgens de meeste recensenten zijn er twee redenen waarom hij hier goed mee wegkomt. De eerste is dat dit ‘exact het verhaal [is] dat journalisten in deze tijd nodig hebben’; ‘Het laat zien wat we te verliezen hebben als het nieuws en de ondersteunde media verdwijnen, zoals dreigt te gebeuren met een president die op de vernieling uit lijkt te zijn. En ook al is hij hoogdravend, de film is ook zo vermakelijk dat hij niet belerend overkomt. Dit is een superheldenfilm voor volwassen’, schrijft Time. De andere reden verwoordt LA Times: ‘De boodschap is persoonlijk voor hem, en hij heeft er alles aan gedaan om hem op zijn publiek over te brengen.’