360 Magazine | Amsterdam

Luisteren, zien, bezoeken.

Frank Gehry: LUMA.

Nieuwe musea: Fondation Vincent van Gogh & LUMA

Het Zuid-Franse Arles probeert het nieuwe kunstmecca van Europa te worden.

En dat lukt zeer goed. Jaarlijks trok de hele fotografiewereld al naar de stad voor het 
festival Rencontres d’Arles, maar nu lijkt ook de rest van de kunstwereld om. En dat komt niet in de laatste plaats door de twee nieuwe prachtmusea die de stad sinds kort rijker is: Fondation Vincent van Gogh en Luma heten ze. Fondation Vincent van Gogh bevindt zich vlak bij de boulevard in een modern, strak ontworpen gebouw dat huisvesting biedt aan – je raadt het al – tal van Van Goghs. 
Het museum toont naast de vaste collectie ook telkens wisselende tentoonstellingen 
vol hedendaagse en moderne kunst. Tien minuten lopen van de Fondation, op een braakliggend terrein vlak naast het trein_station, staat het andere nieuwe museum: LUMA. Of, nou ja, een deel ervan. Want het imposante gebouw van 56 meter hoog, ontworpen door ‘starchitect’ Frank Gehry, is nog niet helemaal af. Wel zijn er al tentoonstellingen te zien in de omringende oude treinremises. Door de stevige connecties van de oprichters van beide musea – Fondation van Gogh werd opgericht door filantroop Luc Hoffman en LUMA Arles door zijn dochter Maja – is de line-up van beide tentoonstellingsruimtes van wereldniveau. Al voordat het Stedelijk in Amsterdam het mocht tonen liet LUMA Arles het morbide kunstwerk 
Colored sculpture (2016) van Jordan Wolfson zien en afgelopen zomer toonde fotograaf Annie Leibovitz casual haar archief in een van de remises. Dus volgende keer geen Nice, Parijs of Marseille, maar Arles!

(Yuki Kho)