360 Magazine | Amsterdam

Van alle revoltes die er in onze huidige wereld zouden moeten uitbreken, staan wij aan de vooravond van een heel andere strijd op leven en dood: de zogenaamde streamingrevolutie.

Rechtstreekse uitzendingen halen zulke duizelingwekkende records dat iedereen in die tak van sport munitie verzamelt 
om de aandacht van de consument te strikken. De traditionele Hollywoodstudio’s en de techbedrijven in Silicon Valley 
hebben hun artillerie gericht op aartsvijand Netflix, met 
117,8 miljoen abonnees leider van het streamingkalifaat. 
Zo veel succes is niet de bedoeling en plotseling worden te hooi en te gras miljarden geïnvesteerd om een graantje van de hausse mee te pikken. Alle grote spelers doen hun uiterste best om u meer televisie via internet te verkopen.

It’s a jungle out there.

Bovendien worden de series die om de hand van de abonnee smeken steeds gedurfder en steeds kostbaarder (en beter). HBO, eigendom van mediaconglomeraat Time Warner, 
produceerde al enkele van de duurste tv-series ter wereld, zoals Game of Thrones en Westworld, die minstens tien miljoen dollar per uur kosten.

Gameverslaving bestaat al, en het zal vast niet lang meer duren of je kunt met een ernstige streamingverslaving ook terecht in rehab-klinieken

Niet verwonderlijk dus dat de corporate wereld op de 
barricaden staat, al heeft de inzet van hun revolte weinig 
van doen met het streven naar een beter bestaan. Integendeel zelfs. We lezen minder, komen straks ons huis niet meer uit en leven in een parallel universum samen met de hoofdpersonen uit onze favoriete series. Dan hebben we het nog niet eens over de verstrekkende ontwikkelingen op het gebied van virtual reality, wiens aanhangers het internet een ‘duf medium’ vinden, een fossiel.

Allemaal opium voor het volk, zou de oude Marx gezegd 
hebben. Gameverslaving bestaat al, en het zal vast niet lang meer duren of je kunt met een ernstige streamingverslaving ook terecht in rehab-klinieken. De gezondheidszorg zal er bij de overheid op aandringen alle diensten verplichte teksten 
te laten fabriceren op elk frame dat zij met ontelbare nullen en enen de halve wereld over sturen: Geniet, maar stream met mate.