Outside   | Santa Fe  

Hij is het alfamannetje van de eerste roedel wolven in de staat Oregon in zestig jaar. Jarenlang wordt hij gevolgd door een lokale bioloog, die hem fotografeert, zijn jonkies telt, en hem beschermt. Tot OR4, zoals het dier wordt genoemd, te veel regels overtreedt.

Trekken zit in de aard van de wolf. De meeste wolven, zowel mannetjes als vrouwtjes, verlaten op hun tweede het nest en trekken er in hun eentje op uit. Soms leggen ze afstanden af van enkele honderden kilometers, op zoek naar een partner en een nieuw territorium. Wij, mensen, hebben geen idee op grond waarvan ze besluiten een bepaalde kant op te gaan, terwijl dat misschien wel de belangrijkste keuze is die de wolf ooit zal maken.

Op een dag in 2005 of 2006 besluit een jonge zwarte wolf in Idaho om naar het westen te trekken. Hij zwemt de Snake River over, naar Oregon, wat destijds buiten het bekende gebied van de grijze wolf valt. Op het moment dat hij Oregon binnenkomt werpt hij als het ware zijn anonimiteit af, en hij zal uitgroeien tot een soort lokale beroemdheid. In de loop der jaren wordt hij berucht vanwege zijn brutale aanvallen op vee en zijn niet-aflatende kwaliteiten als jager, vader en overlever. In Oregon treft dit mannetje een andere langeafstandsreiziger uit Idaho, een zilvergrijs vrouwtje. Biologen uit Idaho hebben dit vrouwtje voorzien van een halsband met zender, en zij staat bekend als B300. Ze is een telg uit de Timberline-roedel, een groep wolven ten noorden van Idaho-stad. Haar stamboom is te herleiden tot 1996, het jaar van de officiële herintroductie van de wolf in Idaho.
Haar overgrootmoeder was B23, een zwarte wolf, geboren in het noorden van Brits-Columbia en groot geworden met elanden- en kariboevlees uit de boreale bossen. In januari 1996 was B23 gevangengenomen en overgebracht naar Dagger Falls, in Idaho’s natuurgebied Frank Church-River of No Return Wilderness.

In de zomer van 2006, toen B300 een halsband met zender kreeg, begon ze vermoedelijk al wat rusteloos te worden. In september dat jaar waren twee leden van haar roedel neergeschoten door park rangers, nadat ze een schaap en een hond hadden gedood. Toen de herfst op zijn einde liep, besloot ze er in haar eentje op uit te trekken. Ook zij trok in westelijke richting en stak de Snake River over naar een gebied waar tot dan toe geen wolven waren.

De zwarte wolf en B300 paren voor het eerst in december van 2006 of 2007 – dat is niet precies bekend. Ze vestigen zich hoog in de Wallowa Mountains, een rijk van dennen en wilde bloemen en koeienvlaaien, dat als een soort palissade om de boerengemeenschappen Joseph en Enterprise loopt. Ze maken een hol in een reusachtige gevelde ponderosaden en brengen hun eerste nest jonkies groot. De kleintjes worden aan het begin van de lente geboren, blind en hulpeloos. Nu vormen ze officieel een roedel, de eerste roedel in Oregon na bijna zestig jaar.

(1) Wolvensporen. (2) Morgan met de eerste wolf in Oregon die van een zendertje werd voorzien, mei 2009. (3) Alfamannetje OR4, verdoofd. (4) OR4 bij positieven en voorzien van halsband. – © Oregon Department of Fish and Wildlife.