360 | Amsterdam

‘Wie had in 1990 kunnen denken dat de greppel die is gegraven door het IJzeren Gordijn zo lang in stand zou blijven?’

Oostenrijker Sebastian Kurz, bemiddelaars tussen de beide Europa’?

De jonge Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz heeft het idee dat zijn land zich bij de Visegradlanden zou voegen resoluut verworpen.
‘Wij zien onszelf als een bruggenhoofd in de Europese Unie. Ik wil graag nauw samenwerken met Duitsland en Frankrijk en andere landen.

En tegelijkertijd wil ik ook goede contacten met het oosten van Europa.’ Zo vatte Kurz afgelopen december zijn positie samen nadat hij aan de macht was gekomen als leider van een coalitie van rechts en extreem-rechts (O-O). ‘Orbán aan de ene
kant, Macron aan de andere – dat zijn de twee polen waartussen Kurz zich de komende jaren wil bewegen. In die configuratie speelt Merkel slechts een ondergeschikte rol’, zo vertaalde Die Welt het.

Terwijl Oostenrijk zich opmaakt om in de tweede helft van 2018 het voorzitterschap van de Raad van Europa op zich te nemen, vroeg de conservatieve Berlijnse krant zich af: ‘Gaat Kurz de kaarten in Europa opnieuw schudden, zoals hij dat in zijn eigen land heeft gedaan?’ Duitsland is niet vergeten dat Sebastian Kurz zich tijdens de enorme toevloed van vluchtelingen in 2015, toen hij nog minister van Buitenlandse Zaken was, meer een bondgenoot van de Hongaarse premier Viktor Orbán toonde dan van Angela Merkel. In
deze cruciale fase van de Europese geschiedenis ‘kunnen de bondgenootschappen en de evenwichten in Europa inderdaad stevig opgeschud worden’, bevestigt een Europese diplomaat.

Een keurkoers van minipoetins

Volgens de conservatieve Hongaarse krant Magyar Nemzet heeft Vladimir Poetin door zorgvuldig zijn pionnen in Europa te plaatsen een ware ‘Kremlinlinie’ gevormd, met een grote rol voor zijn Hongaarse tegenhanger Viktor Orbán en de onlangs herkozen Tsjechische leider Milos Zeman, van wie bekend is dat hij nauwe banden met Moskou onderhoudt.

‘Deze vrienden van Rusland weigeren zich de wet te laten voorschrijven door Brussel of Washington en behouden zich, net als Trump, het recht voor om hun nationale belangen te beschermen.’ Volgens de krant uit Boedapest horen ook de Slowaakse premier
Robert Fico, de Duitse extreem-rechtse partij AfD, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, de Finse president Sauli Niinistö en de Cypriotische president Nicos Anastasiades tot deze linie, die zich daarmee uitstrekt van Istanboel tot Helsinki. Voor de auteur van het artikel gaat het vooral om een streven naar een ‘conservatieve wedergeboorte’, om tegenwicht te bieden aan de traditionele elites en de crisis van de globalisering.