360 | Amsterdam

Luisteren, zien, bezoeken.

Tentoonstelling | Bård Breivik in Strandverket, Zweden

Te zien tot 6 juni 2018, www.strandverket.se

Een uurtje rijden vanuit Göteborg door de ruige natuur en dan ben je er, bij het pontje naar Marstrand, een van de duizenden eilandjes voor de Zweedse kust. Sommige zijn bewoond, andere verlaten. De Zweden vertoeven er vooral in de zomer, want – natuurlijk – heeft het gros er een buitenhuisje.

Rillend van de kou, omdat het in Zweden mid-maart heus niet al lekker zonnig is, maar guur en mistig, stap ik het eiland op. Marstrand staat net zo vol houten huisjes als de rest, maar er is één extra feature waarvoor ik speciaal gekomen ben: Strandverket.

Strandverket was een heel oud fort met houten balken en dikke muren, omgeven door de zee. Nu is het een modern kunstmuseum met strakke sculpturen en een shop vol kunstposters. Ondanks de moderne inhoud stap je bij binnenkomst een tijdmachine in. Er staat koffie in kannen klaar voor wie wil, het ruikt er zoals bij je grootouders en halverwege de expositie staan er mokken met thee en soepstengels. Zo knus.

Wie denkt dat dit Fortmuseum een paar zondagskunstenaars tentoonstelt heeft het mis, Strandverket toont werk van internationaal niveau. Zoals de bekende Noorse kunstenaar Bård Breivik die tot juni de hele benedenverdieping tot zijn beschikking heeft.

Hij maakt aardse sculpturen van hout, steen of metaal. Ronde oppervlakken en lekker abstract. Stukken hout die zo zijn gepolijst dat de jaarringen een eigen verhaal vertellen, een half afgewerkt brok steen dat een dansje doet met de klinkertjesvloer van het museum. Breiviks werk draait om de simpele schoonheid van materialen en komt in zo’n fort als dit extra tot z’n recht.