360 | Amsterdam

We beginnen er al vroeg mee, hutten bouwen in de woonkamer. En eigenlijk stoppen we nooit meer. Een greep uit de meest eigenzinnige onderkomens van over de hele wereld.

Rond, vierkant, transparant, een dak boven je hoofd in de vorm van een octopus of een iglo op twee mensenbenen: er is weinig wat deze curieuze huizen van over de hele wereld met elkaar gemeen hebben. Ze zijn er voor alle 
klassen en in verschillende soorten en maten, en ieder jaar komen er meer bij. De trend om in verbouwde fabrieken, kerken, vuurtorens en andere bedrijfspanden te gaan wonen, is niet nieuw maar blijft verbazen. Er bestaat een huis met glijbanen in plaats van een trap, en in Californië wordt de residentiële grot van The Flintstones bewoond. Soms worden de pieremegoggels uit noodzaak geboren, maar vaak zijn het individuele creaties waarbij 
de begrenzingen van een dak en vier muren als 
hopeloos ouderwets worden beschouwd.

© Getty

Indonesië

In de Indonesische stad Yogyakarta staan zeventig koepelvormige huisjes, neergezet door de VS voor gezinnen uit het dorp Sumberharjo die hun huis verloren bij de aardbeving van 2006.

© Getty

Frankrijk

Het Palais Bulles ligt op een heuveltop bij Théoule-sur-Mer, aan de Franse Rivièra. 
De villa is ontworpen door de Hongaarse architect Antti Lovag. De Franse modeontwerper Pierre Cardin was de tweede eigenaar van het paleis, dat tussen 1975 en 1989 werd gebouwd. Het telt twaalf kamers, drie zwembaden, verschillende tuinen en een amfitheater met vijfhonderd zitplaatsen.

Getty

Japan

Deze geodome in de vorm van een voetbal kan drijven en is sterk genoeg om elke aardbeving te overleven. Het ontwerp is van Kimidori Housing en kost ongeveer 15.000 dollar.

© HH

Servië

Dit huis werd in 1968 gebouwd op een rots in de rivier de Drina, vlak bij de Servische stad Bajina Basta. Volgens de eigenaars is het een ideale hideout.

© HH

Zweden

Het Treehotel in de Zweedse plaats Harads biedt keuze uit verschillende boomhotelkamers, waaronder The Cabin (vanaf 400 euro). Voor ‘designbewuste reizigers’, zo meldt het hotel.

© AP

Verenigde Arabische Emiraten

Het appartement ‘Floating Seahorse’, dat door de liefhebber kan worden geboekt, maakt deel uit van het ambitieuze offshoreproject ‘The Heart of Europe’, een kunstmatige archipel voor de kust van Dubai. De slaapkamer en de badkamer bevinden zich onder water, met zicht op koraalriffen.

© HH

China

Liu Lingchao, bijgenaamd ‘De Slak’, loopt met zijn huis op zijn rug de snelweg van Nanning naar Wuzhou af, in de county Teng. Liu woont sinds tien jaar in dit huisje van bamboe met gekleurde linten en plastic bloemen. Nadat zijn vader stierf en zijn vrouw hem verliet, wilde hij niet meer thuis wonen.