360 Magazine | Amsterdam

Luisteren, zien, bezoeken.

Kunst | De vrouw die de abstracte kunst uitvond

Hilma af Klint
Vanaf oktober 2018 in Guggenheim, New York

Lang dacht de hele kunstwereld dat het eerste abstracte schilderij ooit door Wassily Kandinsky was gemaakt, maar niets bleek minder waar toen in de jaren tachtig een wel heel bijzonder oeuvre opdook. Dat van Hilma af Klint, een Zweedse kunstenares die al vijf jaar vóór Kandinsky abstracte kunst produceerde. 
Geen man dus, maar een vrouw die de abstracte kunst uitvond – ook wel eens fijn.

Af Klint was een vrouw die haar tijd ver vooruit was. De buitenwereld kende haar als landschapsschilder, maar in het geheim maakte 
ze vooral veel spiritueel ingegeven werk. Abstracte schilderijen met cirkels en strakke lijnen, vaak geschilderd terwijl ze in trance was. Tussen 1906 en 1915 maakte ze het gros van haar oeuvre onder de noemer Paintings for the Temple, met als doel te laten zien dat alles in de wereld één is, het zichtbare en onzichtbare.

Onder invloed van haar goede vriend Rudolph Steiner besloot ze in haar testament vast te leggen dat haar oeuvre pas twintig jaar na haar overlijden openbaar mocht worden gemaakt. Volgens Steiner en Klint was de wereld er nog niet klaar voor.

Maar nu is de wereld dat wel, want na enkele grote overzichtstentoonstellingen krijgt 
Af Klints spirituele oeuvre een extra groot 
eerbetoon in het Guggenheim New York, 
ooit gebouwd om te dienen als Tempel voor 
de Kunst. Het vooruitboeken waard.