360 | Amsterdam

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

Een van de goede oude ballads van de band.

MUZIEK | Guns N’ Roses kan het nog

Pers verbaasd over ‘gepolijste en professionele’ reünietour

Een noodgreep was het. Omdat een handvol muzikanten verstek liet gaan, besloten de bands Hollywood Rose en L.A. Guns samen op te treden, om de avond nog enigszins te redden. Zo beroerd ging het niet eens. Twee jaar later, in 1987, verscheen hun debuutalbum Appetite For Destruction waarvan 28 miljoen exemplaren werden verkocht. Daarna lag de wereld aan hun voeten. De naam van de band? Guns N’ Roses.

En zoals dat gebeurt met ijzersterke bands: die gaan aan eigen succes ten onder. Er was voortdurend geruzie. Leadzanger Axl Rose trok alle macht en aandacht naar zich toe en versleet tientallen bandleden. De muziek werd er niet beter op.

Maar, zo stelt James Wigney in de Australische krant Herald Sun: ‘Tijd en geld blijken wonderbaarlijke genezers.’ Vandaar dat Guns N’ Roses in juni van start gaat met de negende etappe van hun inmiddels bijna tweeënhalf jaar durende wereldtournee. Mét gitarist Slash en bassist Duff McKagan uit de oorspronkelijke bezetting. Op grond van wat Wigney tijdens het concert in Sydney meemaakte ‘werd het geduld van de fans ruimhartig beloond: Guns N’ Roses is nog altijd een van de eerbiedwaardigste hardrockbands aller tijden’.

De tour is getiteld Not In This Lifetime. Zo luidde zes jaar geleden immers 
de reactie van Rose op de vraag naar reünieconcerten. James Hall van 
The Telegraph is ‘dolgelukkig’ dat de muzikanten van gedachten zijn 
veranderd. ‘Absoluut briljant’, schrijft hij over de twee concerten in Londen: ‘Axl Rose was lenig, op tijd en goed bij stem: drie dingen waar de fans jarenlang niet van op aan konden.’

Peter Larsen van The Daily News viel om van verbazing tijdens het optreden in Los Angeles: ‘Hier is gebeurd wat niemand ooit voor mogelijk had gehouden: Guns N’ Roses is een gepolijste en professionele band geworden.’

Guns N’ Roses: 3 juni Berlijn; 12 juni Gelsenkirchen, 18 juni Parijs, 1 juli Barcelona, 
4 juli Nijmegen