360 | Amsterdam

Luisteren, zien, bezoeken.

Centre Pompidou strijkt neer in Brusselse Citroëngarage

Museum Kanal
kanal.brussels/nl

Een oude industriële Citroëngarage in Brussel wordt volledig omgebouwd tot de grootste culturele instelling van de Belgische hoofdstad. Wat een feestje, eindelijk krijgt Brussel weer een museum voor moderne en hedendaagse kunst.

Het nieuwe instituut heet Kanal en wordt gerund door het Parijse museum Centre Pompidou. Tot de Grote Verbouwing van start gaat wordt in de rauwe garageruimte een jaar lang een rijk scala aan culturele activiteiten georganiseerd. Vijfendertigduizend vierkante meter vol experiment. Dat alles gaat vanaf juni van start. Verwacht performances, tentoonstellingen en debatten.

Wat er na dat jaar komt is ook enorm om naar uit te kijken. Het Zwitserse EM2N en 
Sergison Bates architects uit Londen tekenden het winnende ontwerp waarin de gehele pui van het museum transparant wordt, 
een soort planetarium. Daardoor kun je als publiek al vanaf de straat van de programmering genieten. De grote zaal wordt een ruimte voor performances en torenhoge installaties. Ook komt er een ruimte voor werkplaatsen en kinderworkshops.

’s Avonds biedt de grote glazen bak de perfecte locatie voor dansfeesten. Kanal wordt een culturele hub met een enorme veelzijdigheid, waarvan we alleen maar kunnen hopen er ooit zo eentje in Nederland te krijgen.