360 | Amsterdam

Horen, zien, bezoeken.

De Groene Kathedraal.

Marinus Boezem krijgt een ode in Gorky Park

Tentoonstelling | Dell’Uomo

Te zien vanaf 21 juni t/m 5 augustus
_museeum.com/museum/gorky-park-museum/

Lekker naar Moskou om Nederlandse kunst te zien. Klinkt gek, maar moet je wel doen. Ter ere van de negentigste verjaardag van het Gorky Park (hét amusementspark van Moskou) organiseert het Gorky Park Museum een grote ode aan de Nederlandse kunstenaar Marinus Boezem. Zijn allereerste solo in Rusland.

Boezem kunnen we kennen van zijn gigantische landschapskunstwerk De Groene Kathedraal in Zuid-Flevoland, waarmee hij de kathedraal van Reims op ware grootte nabootst door de aanplanting van populieren. Yes, zijn werk is nogal groots en speelt zich vaak buiten af. De titel van de tentoonstelling, Dell’Uomo, verwijst naar Boezems fascinatie voor de mensheid in relatie tot haar omgeving. Al sinds de jaren zestig is de kunstenaar bezig met zijn onderzoek naar hoe wij, menschen, de natuur proberen te controleren, te ordenen en te schematiseren. Zijn groene kathedraal is daar het perfecte voorbeeld van.

Voor deze tentoonstelling, gecureerd door kunsthistorisch talent Robbie Schweiger, maakte Boezem vijf locatiespecifieke werken die reageren op de architectuur van het museum. En dat museum is statig, denk Romeinse pilaren, extravagante plafondelementen en Russische poespas. De verwachtingen zijn dus hoog. Beelden van Boezems werken zijn nog niet vrijgegeven, maar hij zal voortborduren op zijn bekende thematiek en die zelfs iets verder trekken. Er zijn namelijk dingen, objecten, bewegingen die zich niet laten vangen in de plandrang van de mensheid. Hoe blijven die anno 2018 nog voortbestaan?