Kafa | Istanboel

Het culturele maandblad Kafa hoopte dat een wisseling van de wacht de wind uit de zeilen zou nemen van conservatieve moslims, die de wetenschap reduceren tot technische snufjes en haar voor het karretje spannen van hun krankjorume verzinsels.

Vroeger gingen politici naar het café om te horen wat er onder de bevolking leefde en maakten ze aantekeningen op hun sigarettenpakje, dat ze vervolgens zo snel mogelijk kwijtraakten. Het waren maar woorden, loze beloften, zo ging het toch altijd bij ons, nietwaar? Aan 
de vooravond van de verkiezingen heeft er weer eens iemand een belofte gedaan. De kandidaat van de kemalistische CHP, Muharrem Ince, belooft ons een Turkije dat ‘kwantisch’ spreekt.

Kortgeleden hield de Canadese premier een journalist aan zijn woord die gezegd had dat hij hem liever interviewde over kwantumcomputers dan over IS. Justin Trudeau gaf vervolgens zonder met zijn ogen te knipperen een gedetailleerde uitleg, waarbij hij aangaf dat de kwantumtechnologie het mogelijk maakt oneindig veel meer gegevens te verwerken dan binaire systemen en dat de onderdelen nog drastisch kunnen worden geminiaturiseerd, waarna hij bedolven werd onder een oorverdovend applaus. Je keek naar het scherm met een mengeling van afgunst en bitterheid als je aan onze eigen leiders dacht. Geeft u het nou maar toe, u was jaloers op de Canadezen.

Een vlag met de afbeelding van Muharrem Ince (CHP) in de wijk Besiktas in Istanboel. – © Jeff J Mitchell / Getty Imagefb