360 | Amsterdam

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

LITERATUUR | Geen doorsneevaderroman

Zoon schrijft over junta-generaal

De vader als romanfiguur of bron van inspiratie. In de literatuur wemelt het ervan. Het zou pas verrassend zijn wanneer een vader een boek schrijft over zijn zoon. Tenzij er iets bijzonders aan de hand met die vader, zoals met die van de Peruviaanse schrijver Renato Cisneros.

Cisneros senior was in de jaren zeventig van de vorige eeuw als minister van Binnenlandse Zaken namelijk een van de meest controversiële en gewelddadige politici binnen de militaire junta. Probeer je daar als schrijvende zoon maar eens mee te verzoenen.

In zijn boek La distancia que nos separa doet Cisneros een poging. Volgens Ariane Singer, recensent van Le Monde, heeft dat niet alleen geleid tot een ‘intieme en geromantiseerde biografie, maar tegelijkertijd tot historisch onderzoek en een gedegen journalistieke reconstructie’ van ‘El Gaucho’, zoals pa Cisneros werd genoemd. Singer noemt het eindresultaat ‘een heldere en liefdevolle puzzel, ver van iedere vorm van berechting of rehabilitatie’.

Javier Ágreda plaatst op het Peruviaanse opinieportal El Montonero de nodige kanttekeningen bij wat hij noemt de ‘autofictie’ van Cisneros: het vermengen van autobiografische elementen met fictieve gebeurtenissen en personen. ‘De tweede helft van het boek is het best. Daarin toont de schrijver zich eerlijker en oprechter, zonder de duistere en problematische kanten van zijn vader te verdoezelen.’

Thierry Clermont van Le Figaro heeft ‘niets dan lof voor de perfecte constructie van dit ambitieuze project, waarin de auteur in grote lijnen ook zijn eigen autobiografie schetst’. De Franse criticus plaatst Cisneros’ roman dan ook naast de vaderportretten van Philip Roth, Paul Auster, Martin Amis en Albert Camus.

De afstand die ons scheidt van Renato Cisneros is op 18 juni verschenen bij uitgeverij De Geus.