Sözcü   | Istanboel  

Waarom protesteren de Turken niet harder tegen het machtsmisbruik van de AKP, vroeg de hoofdredacteur van het nationalistische dagblad Sözcü zich af. De verkiezingen waren een historische gelegenheid om de partij af te straffen.

Het doet me verdriet het te moeten zeggen, maar het Turkije van de AKP is niet meer het Turkije zoals wij het hebben gekend. We hebben de onschuld verloren die nog weerklonk in de liederen van Sezen Aksu of Nilüfer. We hebben de zuiverheid en de goedheid van de bewoners van Anatolië verloren, zoals je die zag in de films van Kemal Sunal of Metin Akpınar. De kwajongensstreken van de leerlingen van de klas van Boemboem [Hababam Sınıfı, een serie komische films uit de jaren zeventig, heel beroemd in Turkije] waar we om moesten schaterlachen, zijn verdrongen naar een verleden dat buiten bereik ligt; we leven nu in een andere tijd.

Waarom? Omdat het minste of geringste gepolitiseerd is. Sinds de AKP aan de macht is gekomen, heeft zij ons gedwongen voortdurend partij te kiezen op straffe van uitsluiting. Goed en kwaad, waarheid en leugen moesten opnieuw worden gedefinieerd, naargelang onze politieke overtuiging. Goed is pas goed als de zittende macht zegt dat het goed is, wat degenen die in de gratie van de macht willen blijven dwingt het als goed te erkennen. Onze minister van Economische Zaken heeft 50 miljoen euro aan smeergeld ontvangen. De zonen van de ministers van Binnenlandse Zaken en Europese Zaken zijn op heterdaad betrapt in een corruptieschandaal. Er zijn miljoenen dollars gevonden in hun schoenendozen. Ze zijn ervan afgekomen met tweeënhalve maand gevangenisstraf, en het liet de Turken koud. We kwamen erachter dat de zonen, de neven en de oom van de premier miljoenen dollars hadden gestald op 
rekeningen in het belastingparadijs Malta, en de Turken gaven geen kik.

Verkiezingsaffiches van Erdogan in Istanboel. – © HH