360 | Amsterdam

Luisteren, zien, bezoeken.

KUNST | Frida Kahlo: artefacten van een leven vol misère

Frida Kahlo: Making Her Self Up
_Te zien t/m 4 november vam.ac.uk

De hoedster van de unibrow (met verve!), 
Frida Kahlo – kunstenares, troublemaker, muze – wordt geëerd. Kahlo leefde een leven vol misère: van haperende gezondheid, 
ongelukken en tal van gebroken harten. In het Victoria and Albert Museum in Londen 
is de intieme tentoonstelling Frida Kahlo: Making Her Self Up te zien. Een vertelling van haar uitzonderlijke leven aan de hand van artefacten: make-up, kunst, kleding. Nooit eerder werd deze collectie buiten haar thuisland Mexico getoond. Beter nog: de collectie bleef vijftig jaar lang achter slot en grendel, en is pas sinds enkele jaren mondjesmaat te zien.

Wat opvalt, is het door haarzelf beschilderde korset, kleurrijk en tot in de details gedecoreerd. Kahlo moest korsetten dragen om haar krakkemikkige gestel bij elkaar te houden. Op haar achttiende kreeg ze een busongeluk waardoor haar ruggengraat beschadigd raakte. Haar kunst maakte ze gekluisterd aan bed of in haar rolstoel. Zoals een vriend van haar zei: ‘Ze leefde stervende.’ Ook haar kunst zelf is in Londen te zien, vaak vol verwijzingen naar de misère in haar leven. Zoals de tekening van een geamputeerde voet met daaronder: ‘Waar heb ik voeten voor nodig als ik vleugels heb om te vliegen?’, een verwijzing naar haar eigen verbrijzelde voet, die haar nog minder mobiel maakte.