El País   | Madrid  

Door vereende inspanningen van de overheid en ngo’s staat het op een na belangrijkste koraalrif ter wereld niet langer op de rode lijst van bedreigd werelderfgoed.

Na bijna tien jaar is eindelijk een begin gemaakt met het herstel van het barrièrerif voor de kust van Belize. Door de toerismeboom, overbevissing en boorvergunningen aan oliemaatschappijen kwam een van de grootste natuurwonderen van mariene biodiversiteit ter wereld in de gevarenzone. Het onderwatergebied, dat sinds 1996 op de werelderfgoedlijst staat, werd wegens aantasting van het koraalrif in 2009 door UNESCO op de rode lijst van bedreigd werelderfgoed geplaatst.

De door UNESCO geluide noodklok heeft de bevolking en internationale organisaties wakker geschud. Een reddingscampagne heeft na negen jaar haar vruchten afgeworpen. De werelderfgoedcommissie besliste in Bahrein dat het barrièrerif van de rode lijst kan worden geschrapt dankzij de door Belize ingevoerde maatregelen, met name het moratorium op olieboringen in het zeegebied van het land en de bescherming van het mangrovebos langs de kunstlijn.

‘Het volledige koraalrif in Meso-Amerika (Mexico, Belize, Guatemala en Honduras) plukt hier de vruchten van. Het onderwaterleven staat in verbinding met elkaar. Als er iets gebeurt in Mexico, Belize of Guatemala dan ondervindt het hele ecosysteem daar hinder van,’ zegt Nadia Bood, medewerker klimaatverandering van het Wereld Natuur Fonds.