Süddeutsche Zeitung  | München 

De Duitser Oliver Noelting is 29 jaar en wil over tien jaar met pensioen. Met slim beleggen moet dat lukken, zo heeft hij berekend, mits hij zuinig leeft. En zoals hij zijn er steeds meer.

Als Oliver Noelting met pensioen is, wil hij vooral gaan skateboarden. Geen klassieke discipline voor een gepensioneerde, maar Noelting wordt dan ook geen klassieke pensioentrekker. Hij zal geen lang arbeidsleven achter de rug hebben en geen midlifecrisis. Als alles goed gaat, kan Noelting na nog geen 
15 jaar werken met pensioen. Hij zou dan begin 40 zijn. Noelting is nu 29 jaar. Groot, slank, sikje en slobbershirt. Je ziet hem zo voor je in een college filosofie, maar Noelting is media-informaticus, heeft een parttimebaan als softwareontwikkelaar en werkt daarnaast als freelancer of helemaal niet, zoals vandaag. De zon schijnt 
en Noelting zit op het balkon van de woning die hij met zijn vriendin heeft gehuurd. Twee kamers in een jarenvijftigpand in Hannover. ‘Meer hebben we niet nodig,’ zegt Noelting. Een zinnetje dat ook het pensioenidee verklaart, evenals de weg daarnaartoe.

FIRE

Oliver Noelting maakt deel uit van een nieuwe beweging die zich FIRE noemt, kort voor Financial Independence, Retire Early, oftewel financiële onafhankelijkheid, vroeg pensioen. In plaats van de fasen in een gebruikelijk beroepsleven te doorlopen, willen de FIRE-aanhangers het arbeidsleven terugbrengen tot tien of twintig jaar en het pensioen met vijftig of zestig jaar verlengen, te financieren met passief inkomen. In 
de negentiende eeuw waren er al renteniers die enkel van hun – meestal geërfde – vermogen leefden. De FIRE-aanhangers daarentegen hebben hun geld zelf verdiend. Vaak is het niet voldoende voor jachten en snelle auto’s, maar wel voor een gematigd leven zonder de noodzaak tot werken.

Toen Oliver Noelting voor het eerst over FIRE hoorde, vroeg hij zich juist af hoe het verder moest. Zijn studie had hij bijna afgerond, maar het vooruitzicht voortaan acht uur per dag achter een bureau te zitten, joeg hem schrik aan. ‘Die tredmolen wilde ik niet,’ zegt hij. Een geregeld salaris, een kerstbonus, dat vond hij allemaal niet belangrijk. Als student leefde hij goedkoop, meer wilde hij niet. Lang had hij deze zuinigheid aan de ene en de financiële onafhankelijkheid aan de andere kant niet met elkaar in verband gebracht, zegt Noelting. Maar toen was daar Mr. Money Mustache.

Onder die naam houdt een Canadese programmeur sinds 2011 een blog bij over hoe hij erin is geslaagd om met begin dertig met pensioen te gaan. 
Mr. Money Mustache is een voortrekker van de FIRE-beweging geworden 
en heeft over de hele wereld bewonderaars. Een voormalige huisgenoot van Noelting was er een van. ‘Ik zei altijd: pensioen op je dertigste, dat is onzin,’ zegt Noelting. Maar op aandringen van zijn huisgenoot nam hij een keer een kijkje op de website van Mr. Money Mustache. ‘Het kwartje viel meteen. 
In één keer kwam alles samen,’ zegt Noelting.