360 | Amsterdam

Het toerisme in beeld, ideeën om weerstand te bieden aan de ‘klotetoeristen’ en wat de verschillende steden ertegen doen.

Gletsjermeer Jökulsárlón, in het zuidoosten, is een van de meest toeristische plekken van IJsland.

IJsland niet berekend op invasie

In 2010 bezochten 450.000 reizigers IJsland. Vorig jaar was het aantal bezoekers opgelopen tot twee miljoen, meldt The Daily Telegraph, die daaraan toevoegt dat ‘deze stijging voor consternatie heeft gezorgd in kringen van natuurbeschermers, waar men zich afvraagt of zo’n klein eiland wel de middelen heeft een dergelijke toestroom van toeristen in goede banen te leiden en de natuurgebieden te beschermen’.

Het verschijnsel heeft IJsland veranderd in een land ‘dat moeite heeft de infrastructuur rond de meest kwetsbare plekken te versterken en zo de vloedgolf van bustoeristen op te vangen. Volgens tegenstanders van dit massatoerisme verandert het centrum van Reykjavik in een soort Disneyland’.

De autoriteiten proberen de toeristen nu over te halen om het zuiden van het eiland te vermijden, omdat dit al overvol is, ‘maar dat is een bijna onmogelijke opgave, want 99 procent van de toeristen komt aan op de luchthaven Keflavik, bij Reykjavik. In het zuiden dus’.