Quartz   | New York

In de Rotterdamse Merwehaven is met de aanbouw van een drijvende stadsboerderij begonnen. Het moet eind dit jaar voltooid zijn en is bedoeld om de afstand die melk moet afleggen te bekorten. De Amerikaanse nieuwssite Quartz is enthousiast.

In de haven van Rotterdam, bij de monding van de Nieuwe Maas, verrijst een melkveehouderij. Die is onderdeel van een groeiende trend van stedelijke landbouw, waarbij gewassen op de daken van stadswoningen en pakhuizen worden verbouwd. Het Rotterdamse pioniersproject gaat nog een stap verder: het drijft op water. De stadsboerderij moet eind dit jaar voltooid zijn en is bedoeld om de afstand die melk moet afleggen te bekorten en steden zelfvoorzienender te maken. Peter Beladon, directeur van het gelijknamige bedrijf, kwam op het idee 
tijdens een reis naar New York in 2012, nadat daar de orkaan Sandy had gewoed. ‘Hij zag dat de vakken leeg waren; er was nog maar eten voor twee dagen. Hij vond dat we het anders moesten aanpakken, en toen kwam hij op het idee: waarom zouden we geen drijvende boerderij bouwen?’ zegt Minke van Wingerden, partner bij Beladon en de vrouw van de directeur.

Net als andere stadsboerderijen is deze boerderij 
verticaal georiënteerd, gebouwd op een platform van 1200 vierkante meter, verdeeld over drie niveaus. 
Als ze volledig operationeel is, moet de boerderij zo’n 800 liter melk per dag produceren.

De bovenste verdieping zal plaats bieden aan kassen voor klaver, gras en andere gewassen, die als voer voor de veertig koeien van de boerderij zullen dienen. De middelste verdieping zal het drijvende onder-komen voor de dieren zijn, een grazige, omheinde ruimte die op een natuurlijke wei moet lijken, maar wel met kunstbomen. De koeien zullen vrijelijk hun stal in en uit kunnen lopen en ook de optie hebben om op vaste grond te grazen op een aangrenzend veld, dat ze via een talud kunnen bereiken.

Transparantie

Op de onderste verdieping ten slotte zal een fabriekje komen dat de verse melk tot consumentenproducten verwerkt, zoals yoghurt en mogelijk comté-achtige kaas. Al deze futuristische voedselproductie zal 
achter glazen wanden plaatsvinden, om letterlijk de transparantie te benadrukken. Schoolkinderen en consumenten zullen worden uitgenodigd voor een rondleiding en kunnen zien hoe robots de koeien 
melken en hun uitwerpselen opruimen, die als 
meststof zullen worden gebruikt of zullen worden omgezet in energie voor de boerderij zelf.

Het is niet verwonderlijk dat de meest gestelde vragen op de website van de boerderij de volgende zijn: ‘Is 
dit niet slecht voor het dierenwelzijn?’ en ‘Worden de dieren niet zeeziek?’ In beide gevallen is het antwoord ‘nee’, volgens de ontwikkelaars. Deze runderen zullen in zonnige, ruime verblijven leven. In zekere zin beter dan wat ze gewend zijn. Aangezien de boerderij in 
de rivierbodem is verankerd, zal de deining van het platform hooguit een paar millimeter bedragen, zelfs bij slecht weer. Dat is niet genoeg om onrust te veroorzaken – elk jaar worden wereldwijd honderdduizenden koeien per schip vervoerd, tijdens reizen die soms wel weken kunnen duren.

Een van de Nederlandse boerenorganisaties die samenwerken met Beladon, zegt dat ze het concept ook in andere steden willen toepassen en al bezig 
zijn met de ontwikkeling van een drijvende pluimveehouderij. Maar voordat ze er kippen onderbrengen, zullen ze, om met Van Wingerden te spreken, hopelijk een huidig ‘hobbeltje’ hebben genomen: wat te doen met de typische boerderijgeur?