360 | Amsterdam

Blijft er dan niets meer over van de mannenwereld? Geen spaander, riepen wij en legden de laatste hand aan een artikel uit de Aeon, waarin emeritus-curator biologische antropologie (dat dan weer wel) Robert D. Martin nog een machodroom om zeep helpt.

De eicel is geen passieve ontvanger die ligt af te wachten tot de meest gespierde, best getrainde, goed gecoiffeerde spermatozoïde beweging in de zaak komt brengen. Hij kan niet eens op eigen kracht zwemmen. Martin heeft het over een ‘zware militaire hindernisbaan’ die 250 miljoen zaadcellen moeten afleggen om het doel te bereiken. De zaadcel die deze helse tocht overleeft mag dan sterker zijn dan zijn zwakkere broeders met fysieke afwijkingen, maar verder is zijn triomf slechts gebaseerd op een willekeurige selectie van intacte spermatozoïden.

Geen idee of die ene onoverwinnelijke zaadcel inderdaad een belangrijk onderdeel van ‘s mans identiteit vormt, maar volgens Martin is het sprookje een ‘overblijfsel uit ons seksistische verleden’ en zelfs ‘een beledigende mannelijke fantasie, gebaseerd op onjuiste informatie’. Hij is nog niet klaar: ‘Dit soort bevooroordeelde informatie staat belangrijke ontwikkelingen in de behandeling van onvruchtbaarheid, bij zowel mannen als vrouwen, in de weg.’

Hij vergiste zich in die ruimte, die is er namelijk helemaal niet, of hopelijk, nog niet