El Mundo | Madrid

Josep Borrell, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, betekende veel voor zijn geboortedorp La Pobla, dat onder socialistisch bewind gouden tijden beleefde. Maar door inwoners van het Catalaanse dorp wordt hij nu als ‘afvallige’ beschouwd.

In het Catalaanse Pobla de Segur (provincie Lérida), in de uitlopers van de Pyreneeën, illustreert een gesloopt straatnaambordje van de meest illustere bewoner die het dorp heeft gekend de diepe verdeeldheid in de Catalaanse samenleving. Voorvechters van de Catalaanse onafhankelijkheid hebben het ijzeren bordje dat de promenade Passeig Josep Borrell aanduidt weggehaald en de rivier in gegooid.

De gemeente, waar de radicale nationalistische partij Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) over een meerderheid beschikt, weigert een nieuw straatnaambordje te bestellen en het incident bij de Catalaanse politie te melden. Zo is de naam van de huidige minister van Buitenlandse Zaken uit het stratenplan van La Pobla de Segur verdwenen.

‘Vroeger ging de rode loper voor hem uit en nu mijden ze hem als de pest,’ vat de socialist en enige niet-nationalistische wethouder Joan Carles Boix het samen. Aan de overkant van de rivier zegt een van Borrells jeugdvrienden Joan Coloma: ‘We weten allemaal wat er in Catalonië is voorgevallen. Maar omdat Josep duidelijke taal spreekt is hij sinds 1 oktober de zondebok, net zoals de koning dat is.’ [Op 1 oktober 2017 werd er een illegaal referendum gehouden door de Catalaanse deelstaat regering waarbij gestemd kon worden voor of tegen de eenzijdige afscheiding van Catalonië.]

1 d’Octubre

Beide mannen behoren tot de paar mensen die in dit nationalistische 
dorp met naam en toenaam hun zegje durven doen. Wie in La Pobla het bord Municipi de la República Catalana (gemeente van de Republiek Catalonië) aan de ingang van het dorp niet ziet zitten, houdt liever zijn mond.

En nu heeft de gemeenteraad van dit drieduizend inwoners tellende dorp besloten een referendum te houden over de vraag of de naar de minister van Buitenlandse Zaken vernoemde promenade moet worden omgedoopt in ‘1 d’Octubre’. Het idee is afkomstig van Esquerra Republicana de Catalunya, die met zes van de in totaal elf wethouders in de gemeenteraad zitten. De Partido Demócrata Europeo Catalán (PDdeCat) (vier wethouders) heeft zich daar enthousiast bij aangesloten.

De derde locoburgemeester Marc Baró zit op een bankje onder de populieren langs de promenade die hij wil laten omdopen. Gevraagd naar wat hij vindt van de opmerking van een gemeenteraadslid dat Josep Borrell een ‘afvallige Catalaan’ is, antwoordt hij: ‘Borrell is een Catalaan met bepaalde opvattingen die hier nooit heeft gewoond. Hij is vertrokken naar Madrid. En bovendien, tachtig procent van onze dorpsgenoten in La Pobla is voor afscheiding van Spanje!’