360 | Amsterdam

Luisteren, zien, bezoeken.

TENTOONSTELLING | Het spiegelpaleis van Yayoi Kusama

The Moving Moment When I Went to the Universe Te zien t/m 21 december in Londen; reserveer een 
tijdslot op victoria-miro.com

De zogenaamde Instagram-musea zijn aan een opmars bezig: plekken die zichzelf museum noemen, maar puur gericht zijn op de perfecte foto voor op Instagram. Binnenkort opent er eentje op het Amsterdamse Museumplein. Vaak gaan Instagram-museagepaard met lange rijen en ver van tevoren uitverkochte kaarten. Is dit kunst? Mag dit een museum heten? Er woedt in de kunstwereld een felle discussie over.

Veel werken in dit soort musea zijn geïnspireerd op het werk van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama, bekend geworden met felle stippen, reusachtige pompoenen en 
spiegelkamers. Haar werk is zeer fotogeniek, maar stamt al van ver voor het socialmediatijdperk.

In Londen toont ze in galerie Victoria Miro nieuw werk, waaronder een nieuwe Mirror Room. Waar ze vroeger al faam had, is er nu een ware hype rond haar ontstaan. Inclusief lange rijen. Menig bezoeker komt niet meer voor de ervaring, maar voor het halen van een aanwezigheidsbewijs. En dat terwijl Kusama haar werk maakt als medicijn. 
Door haar geestelijke gezondheid kan ze niet anders dan creëren. Het is bijna ironisch 
dat de gekte van de wereld waaraan ze zich met haar kunst probeert te onttrekken, juist vanwege die kunst naar haar toe komt.