Die Zeit   | Hamburg 

Angela Merkel heeft het partijvoorzitterschap neergelegd maar blijft nog enkele maanden bondskanselier. Waarschijnlijker is dat ze al eerder plaats zal (moeten) maken voor haar opvolging. Geen van beide varianten stemt Die Zeit tot vrolijkheid.

Het was nogal bevreemdend nieuws toen Angela Merkel aankondigde dat ze na deze kabinetsperiode stopt als bondskanselier en zich ook niet meer verkiesbaar stelt voor de Bondsdag. Alsof een 
kandidatuur als bondskanselier in 2021 hoe dan ook nog denkbaar was. Alsof niet allang duidelijk is dat Angela Merkel er na deze periode mee ophoudt.

Het echte nieuws was natuurlijk dat 
ze het partijvoorzitterschap nu al 
neerlegt. Dat betekent dat ze naar alle waarschijnlijkheid ook niet al te lang meer bondskanselier blijft. Want een bondskanselier die deze functie al 
dertien jaar vervult en vanwege haar afnemende gezag moet afzien van het partijvoorzitterschap, zal haar macht nog sneller verliezen. Iedereen weet dat haar dagen geteld zijn.

Ondenkbaar

Laten we eens aannemen dat Jens Spahn de strijd om het voorzitterschap van de CDU wint. Eigenlijk is het ondenkbaar dat Merkel dan nog een dag langer bondskanselier kan blijven van een CDU/CSU-coalitie die zich heeft uitgesproken voor het tegenovergestelde van alles waar Merkel voor staat. Maar ook als Annegret Kramp-Karrenbauer de strijd in haar voordeel zou beslechten, neemt het gezag van de bonds-kanselier verder af. Een regeringsleider die algemeen wordt gezien als een lame duck, kan deze Grote Coalitie niet blijven leiden. Tenslotte waren de verhoudingen daarvóór ook al moeilijk.

En wat gaat er gebeuren als de interne controverses haar partij zo ver splijten dat iemand als Armin Laschet in de bres moet springen als verzoeningskandidaat? Dan ligt het pas echt voor de hand dat hij van begin af aan aan 
de slag gaat als partijvoorzitter én bondskanselier om de boel in goede banen te leiden.

Hoe je het ook wendt of keert: Angela Merkel blijft nog een paar maanden 
of zelfs een jaar of twee een bondskanselier zonder gezag. Of ze wordt al veel sneller van haar plaats gedrongen. Het laatste is het meest waarschijnlijke. Geen van beide varianten stemt tot vrolijkheid.