360 | Amsterdam

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films
en exposities die naar Nederland of België komen.

FILM | De dappere heldinnen van Al-Mansour

Het debuut van de Saoedisch-Arabische regisseur Haifaa Al-Mansour, Wadjda, was de eerste film die ooit volledig in haar geboorteland werd opgenomen. Hoofdrolspeler is een meisje dat haar zinnen zet op het bemachtigen van een eigen fiets. Zelf zette Al-Mansour haar zinnen op het maken van films. Dat fenomeen was in haar land onbekend, en voor een vrouw in de tijd dat zij begon zelfs vrijwel onacceptabel, schrijft CNN.

Ook Mary Shelley, onderwerp van haar nieuwe, gelijknamige film, vecht voor iets wat ze moeilijk kan krijgen: ze wil als schrijver serieus worden genomen. De grote ironie van dit drama, door The Hollywood Reporter ‘een lust voor het oog’ genoemd, is dat Shelley haar werk alleen anoniem kan uitbrengen, zelfs al beschouwen zowel haar vader, politiek filosoof William Goodwin, als haar man, dichter Percy Shelley, het als een meesterwerk. Lezers zouden niet geloven dat zij het zelf had geschreven.

Hoe het boek tot stand kwam is inmiddels bekend. Op Lord Byrons uitdaging aan zijn gasten om het engste spookverhaal te schrijven, creëerde de achttienjarige Shelley op een avond het onsterfelijke monster, dat ontspoort nadat het door zijn baas wordt verwaarloosd. Volgens The Guardian is Frankensteins uitvinding het meest gebruikte metafoor ooit. ‘Maar’, schrijft de Britse krant, ‘zelf liet Shelley haar creatie niet in de steek. Integendeel. Hoewel de mannelijke literaire wereld zijn uiterste best deed het van haar af te pakken, vertolkt [hoofdrolspeler Elle Fanning] overtuigend iemand die vastbesloten is haar eigen lot te bepalen.’