360 | Amsterdam

Omdat er zes weken geen 360 verschijnt, hebben we een cadeau voor u samengesteld: zes voorpublicaties en nog veel meer leestips voor de zomer. Hier leest u wat u kunt verwachten.

De Japanse bestsellerauteur Higashida deelt in Zeven keer vallen, acht keer opstaan zijn gedachten en ervaringen als 24-jarige man die leeft met een ernstige vorm van autisme. Hij neemt de lezer mee in zijn hoofd, en maakt ze bewust van de – voor ons – doodgewone dagelijkse zaken. Journalist David Mitchell, die het boek in het Engels vertaalde en inleidde, wijst erop hoe het hem hielp zijn autistische zoontje beter te begrijpen. ‘Zeven keer vallen, acht keer opstaan is het boek van een schrijver die toevallig een ernstige vorm van autisme heeft.’

Johann Hari, twee keer uitgeroepen tot ‘journalist van het jaar’, doet in Verbinding verbroken verslag van zijn zoektocht naar de ware aard van een andere geestelijke stoornis: depressie. Hij legde meer dan 60.000 kilometer af en ontdekte dat niet een chemische onbalans aan depressie ten grondslag ligt, maar fundamentele problemen in onze samenleving. De theorie vindt gretig aftrek: zijn TED Talk over deze inzichten is meer dan 20 miljoen bekeken.

Classicus Philip Matyszak zet in De Grieken een ander misverstand recht: veel van de soldaten, staatslieden, wetenschappers en filosofen die de fundamenten legden voor de Griekse cultuur, zetten nooit een voet op het Griekse vaste land. Griekenland strekte zich in werkelijkheid uit van India tot Spanje. Een frisse kijk op de voorlopers van de westerse cultuur.

In de bestiaria uit de middeleeuwen worden de wildste verhalen verspreid, over bevers die hun ballen afknagen en ooievaars die naar de maan reizen. Maar wanneer Cooke de waarheid achterhaalt, blijkt deze vaak niet eens zo veel minder opzienbarend