360 / Courrier

Nancy Pelosi, Indira Ghandi, quota en meer.

Portret: Alexandria 
Ocasio-Cortez: een symbool

Ze verscheen als uit het niets op het Amerikaanse politieke toneel, deze latina van 29 jaar, die op 6 november werd gekozen in het Huis van Afgevaardigden. Ze is de jongste vrouw die ooit in het Amerikaanse Congres is gekozen.

Alexandria Ocasio-Cortez werd geboren in de Bronx in New York, haar moeder komt uit Puerto Rico. Ze studeerde nog economie en internationale betrekkingen aan de Universiteit van Boston toen ze actief werd in de Amerikaanse politiek. Bij terugkeer in New York zette ze zich in voor beter onderwijs en begon ze een uitgeverij die zich vooral richtte op kinderboeken.

In 2016 nam ze deel aan de campagne van Bernie Sanders bij de voorverkiezingen. In hetzelfde jaar nam ze deel aan een andere campagne van Amerikaanse progressieven: de strijd tegen de aanleg van een oliepijpleiding in North Dakota, in de buurt van Standing Rock, het reservaat voor Sioux-indianen.

Ocasio-Cortez is lid van de Socialistische Democraten van Amerika. In haar campagne schoof ze drie gedurfde initiatieven naar voren: een ziektekostenverzekering voor iedereen, een baangarantie van de federale regering voor iedereen en opheffing van de ICE (het agentschap dat immigratie en de douane controleert).

Ze werd in een paar maanden tijd het boegbeeld van een nieuwe stroming van vrouwen en minderheidsgroepen die tegen de gevestigde orde aanschoppen. Volgens The New York Times vertegenwoordigt Ocasio-Cortez ‘een nieuwe vorm van normaliteit’. De nieuwgekozen volksvertegenwoordiger werkte begin dit jaar nog als barvrouw en heeft niet eens genoeg geld om woonruimte te huren in Washington, waar ze per 1 januari aan de slag moet. ‘Ik moet het nog drie maanden zonder inkomen stellen voor ik lid van het Congres word. Hoe vind ik een appartement? Dat zijn de echte problemen’, zei ze in een interview met de krant.