The New York Times   | New York  

In de Future Library verzamelt kunstenares Katie Paterson boeken die pas over een kleine eeuw zullen worden gepubliceerd. Een symbolische daad van hoop in een doorgedraaide wereld.

Op een voorheen open plek in de bossen van Nordmarka, op een uur rijden van de stadsgrenzen van Oslo, groeien duizend sparren. De komende 95 jaar zullen ze blijven groeien, om in 2114 te worden gekapt, tot pulp te worden vermalen, te worden samengeperst en gebleekt, om uiteindelijk te dienen als papier voor de Future Library, de bibliotheek van de toekomst, een project van de Schotse kunstenares Katie Paterson: een bloemlezing van honderd niet eerder gepubliceerde werken van enkele van de meest gevierde schrijvers van de 21ste eeuw.

Voor elk jaar dat de bomen groeien, zal er één boek worden toegevoegd aan de bibliotheek. De boeken worden geschonken door schrijvers die worden geselecteerd door de raad van bestuur van de Future Library – een gift van de literaire poortwachters van het heden aan de lezers van de toekomst. Afgelopen zomer hebben een kleine honderd mensen de jaarlijkse pelgrimstocht gemaakt naar de open plek, om te aanschouwen hoe de Turkse schrijfster Elif Shafak het vierde manuscript voor de bibliotheek overhandigde aan Paterson. De bibliotheek bevat nu werken van Margaret Atwood, David Mitchell en de IJslandse auteur Sjón. Het overhandigingsritueel, zoals het wordt genoemd, is ingetogen.

Het publiek wordt bijeengeroepen door de fluittonen en kreten van een Noorse volkszanger die de oogst van het land inzegent. Anne Beate Hovind, voorzitter van de raad van bestuur van de Future Library, die in 2014 door de gemeenteraad van Oslo in het leven is geroepen, introduceert Paterson en Shafak bij het publiek, en vertelt vervolgens over de jonge aanplant – inmiddels een kleine veertig centimeter hoog en speciaal voor de gelegenheid opgedoft. Om de stammen zijn mooie, rode strikken geknoopt en het uiteinde van de naalden is van een jonger, frisser groen dan het wilde gras eromheen.

Vlnr: de Wereldzadenbank op Spitsbergen; een gouden elpee die NASA in 1977 de ruimte in stuurde; Katie Paterson in de bossen van Nordmarka – © Svalbard Globale Frøhvelv, Getty, HuckMag