360 | Amsterdam

Luisteren, zien, bezoeken.

PODCAST | Een whodunnit in de kunst

Last Seen
wbur.org/lastseen

Op 18 maart 1990 vond misschien wel de meest mysterieuze kunstroof ooit plaats. 
In het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston werd voor 500 miljoen dollar aan kunst gestolen. Het museum beheert een gigantische kunstcollectie, samengesteld door zijn naamgever. De Amerikaanse socialite Isabella Stewart Gardner verzamelde Rembrandts, Vermeers en heel wat Franse meesters.

De buit bleek met precisie te zijn samengesteld. Waar een kunstroof normaliter slechts een paar minuten duurt, waren de dieven in dit geval maar liefst 81 minuten binnen. In de podcastreeks Last Seen wordt aflevering per aflevering gereconstrueerd wat er gebeurd is. Of althans wat we weten, want 
de zaak is nooit opgelost.

Er gaan geruchten dat de daders overleden zijn, maar niemand weet het zeker. Wel weten we dat iconische werken uit de kunstgeschiedenis al jaren niet meer aan het publiek getoond kunnen worden en misschien zelfs vernietigd zijn. Onder andere 
Het Concert van Johannes Vermeer werd 
ontvreemd. Dat dat nooit meer te zien zal zijn is volgens kenners alsof Shakespeares Hamlet nooit meer zal worden opgevoerd.

De podcastreeks doet denken aan het 
spannende Serial en de makers spreken met 
iedereen die er ook maar iets van kan afweten: de directeur, bewakers, de politie. Maar laat iedereen wel het achterste van zijn tong zien?