El País Semana | Madrid

Gesoigneerd de arena in en besmeurd met bloed en vuil eruit. Van jongs af aan wilde de Peruaanse Andrés Roca Rey niets anders. Nu is hij de jonge ster die de stierenvechtsport nieuw leven inblaast. Met ouderwets charisma, en duizenden volgers op Instagram.

De wereld van het stierenvechten heeft een onverwachte verjonging doorgemaakt, dankzij een nieuwkomer in de arena genaamd Andrés Roca Rey. De jonge Peruaan legt een ouderwets elan aan de dag op een moment dat waarschijnlijk niemand meer dacht dat het ooit nog goed zou komen met de stierenvechtsport. Hij is een nieuwe ster die de aficionado’s weer weet op te zwepen zoals de laatste grote torero’s – met name José Tomás – dat deden.

De corrida is de laatste tijd in een kwaad daglicht komen te staan en heeft duidelijk aan populariteit ingeboet. Maar Roca Rey heeft die negatieve spiraal doorbroken. De arena’s stromen weer vol door de revolutie die hij heeft ontketend met een geheel eigen succesformule. Hij combineert elementen van de oude cultuur – zijn stijl en charisma – met iets totaal anders en nieuws: het feit, bijvoorbeeld, dat hij een Peruaan is, met een eigen logo en 106.000 volgers op Instagram. Het imago dat hij heeft gecreëerd, is uniek in de wereld van de corrida. Anders gezegd: hij lijkt niet op een torero, hij gedraagt zich meer als een beroemde voetballer of acteur. In Latijns-Amerika staan hele menigten hem op te wachten als hij met het vliegtuig aankomt, alsof hij een wereldberoemde voetballer is. In Peru wordt hij door de president onthaald op een galadiner en toert hij rond in een dubbeldekker met open dak. Niet slecht voor een jongeman van 22 die houdt van reggaeton en zich laat inspireren door het leven van Mohammed Ali, die ook niet van opgeven wist.