The New York Times   | New York

Eerst zat hij in de cel voor moord, toen studeerde hij af aan een prestigieuze rechtenfaculteit. Nu probeert Bruce Reilly aan de bak te komen als advocaat. Maar zeg eens eerlijk, zou u hem inhuren?

in het kort

• Bruce Reilly pleegde als 19-jarige een moord en werd veroordeeld tot 20 jaar cel, gevolgd door een proeftijd van 25 jaar.

• In 2005 kwam hij voorwaardelijk vrij. Hij doorliep Rhode Island College en studeerde rechten aan de Tulane-universiteit.

• Als jurist maakt hij zich nu hard voor hervorming van het strafrecht. Als activist trekt hij volle zalen, maar echt erkenning krijgen van de elite, met bijbehorende positie in de samenleving, blijft lastig.

September vorig jaar zat een groep academici en activisten bij elkaar op de Princeton-universiteit, om te praten over de grenzen van kunstmatige intelligentie in overheidsbeleid. Een groot deel van de discussie gaat over enkele van de gevoeligste kwesties in het rechtssysteem, zoals de vraag of iemand op borgtocht of met een proeftijd moet worden vrijgelaten. Veel aanwezigen zijn huiverig voor het gebruik van algoritmen om een verblijf in de gevangenis te bepalen – niet in het minst omdat misdaaddata nogal eens een vertekening vertonen op raciaal vlak. Vooral één conferentiedeelnemer is hier sceptisch over.

Zijn naam: Bruce Reilly. Als adjunct-directeur van VOTE, een in New Orleans gevestigde organisatie die opkomt voor voormalige gevangenen, is Reilly een beroemdheid op zijn terrein. Hij fungeerde als klankbord voor de leiding van de onlangs in Florida gevoerde campagne om 1,4 miljoen voormalige gevangenen hun kiesrecht terug te geven en heeft zijn diensten verleend bij vergelijkbare initiatieven in Rhode Island en Louisiana.