New Statesman  | Londen  

Shamima Begum is een van de Syriëgangers die worden vastgehouden in Syrië. Zo zijn er nog honderden, uit veertig verschillende landen. Ze stellen hun thuislanden voor een immens dilemma.

Shamima Begum is een van de meest bekende Syriëgangers. Begum, die oorspronkelijk afkomstig is uit Bethnal Green in Oost-Londen, reisde met twee vriendinnen af naar IS-gebied. 
De meisjes waren destijds vijftien en zestien. Bij 
aankomst vonden ze alle drie een man. Ze trouwden al snel en bouwden een leven op in het zogeheten kalifaat. Begum heeft onlangs haar derde kind gebaard. [ook de nog geen drie weken oude Jarrah 
is aan ademhalingsmoeilijkheden gestorven in een ziekenhuis zonder artsen] Inmiddels is het project van IS om een eigen staat te stichten min of meer stukgelopen en heeft de beweging vrijwel alle terrein in Syrië verloren.

De meeste overlevenden na de felle aanvallen van de coalitietroepen zijn gevangen genomen door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die voornamelijk worden geleid door de Koerden [en militair wordt gesteund door de VS]. Begums uitzichtloze positie benadrukt nogmaals hoe ingewikkeld de situatie rondom de gevangen genomen buitenlandse strijders in het noorden van Syrië is. Eigenlijk weet niemand raad met ze.

Renu, de zus van Shamima Begum, toont een foto van haar zus tijdens een interview in 2015, als Shamima net is vertrokken naar Syrië. © PA Images