Die Presse | Wenen

De Europese jihadisten zijn in Europa geradicaliseerd, dus ze zijn een Europees probleem.

In het begin werd me in Noordoost-Syrië en in de Koerdische regio van Irak steeds weer dezelfde vraag gesteld: wat is er met jullie in Europa aan de hand? Waarom komen er zo veel krankzinnigen bij jullie vandaan, om hier te moorden, vrouwen te verkrachten en zich op te blazen?

De vraag zette onze manier van denken op zijn kop. Namelijk dat jihadisme alleen een probleem is van het Midden-Oosten. Jihadisme is ook een Europees probleem, dat naar Syrië en Irak is geëxporteerd in de vorm van de duizenden mannen en vrouwen uit Europa die zich bij IS hebben aangesloten. Dat waren niet alleen maar mensen wier ouders of grootouders uit Noord-Afrika, Turkije of Tsjetsjenië kwamen. Het waren ook jongemannen zonder migratieachtergrond, zoals de Oostenrijkse Oliver N., die naar Wenen terugkeerde en tot gevangenisstraf werd veroordeeld. Of de Duitse tweelingbroers Kevin en Mark K., die door IS werden geprezen vanwege hun zelfmoordaanslagen in Irak.

Inmiddels is het door IS uitgeroepen kalifaat vernietigd en zijn de laatste buitenlandse IS-strijders gevangen genomen. Voor de Koerdische en Arabische troepen in Noordoost-Syrië is het duidelijk wat er met hen moet gebeuren: ze moeten door hun vaderland worden teruggehaald en berecht. De Syrische Koerden houden meer dan duizend buitenlandse IS-leden vast: mannen die gevochten hebben, maar ook vrouwen die naar het ‘kalifaat’ zijn getrokken, en hun kinderen. Het beeld dat deze vrouwen zijn verleid om met jihadisten te trouwen is maar deels correct. Veel van hen hebben tijdens het schrikbewind van IS wel degelijk een belangrijke rol gespeeld.

Een Française staat terecht in een noodrechtbank in Bagdad, die is opgericht om IS-strijders en hun families te berechten. – © Getty Images