Foreign Policy  | Washington

Justin Trudeau, het toonbeeld van fatsoen en beschaving, is verstrikt geraakt in een corruptieschandaal dat wordt uitgespeeld op sociale media en hem ten val zou kunnen brengen.

Aan het begin van zijn premierschap kondigde Justin Trudeau bij een alom toegejuichte 
presentatie van het nieuwe links in Canada aan dat hij een divers en gendergelijk kabinet zou vormen. Op de vraag waarom antwoordde hij: ‘Omdat het 2015 is’, een antwoord dat over de hele wereld direct viraal ging. Maar goed, het is nu 2019 en de regering-Trudeau is verwikkeld in een zelfgecreëerd schandaal, een op de sociale media en televisie uitgespeelde tragedie die het land verlamt en Trudeau ten val zou kunnen brengen. De premier is een leerzaam voorbeeld van 
hoe gevaarlijk een ‘virocratie’ [regeren dankzij de macht van sociale media] kan zijn: sociale media kunnen je maken of breken.

Het SNC-Lavalin-schandaal stelt in 
vergelijking met schandalen rondom Benjamin Netanyahu weinig voor, om nog maar te zwijgen van die rondom Donald Trump. Toch gaat het om een ernstige aanklacht. Om het samen te vatten: een in Quebec gevestigd bouwbedrijf, SNC-Lavalin, heeft 8500 werknemers in dienst en wereldwijd nog eens tienduizenden. Het is een bedrijf dat regelmatig wordt geconfronteerd met serieuze beschuldigingen van corruptie, zowel in Canada als in andere landen. Toen het bedrijf onlangs vervolgd zou worden voor een omkopingszaak in Libië, stond minister van Justitie Jody Wilson-Raybould voor een keuze: de rechtszaak doorzetten, wat onvermijdelijk zou leiden tot de ineenstorting van het bedrijf, of aansturen op een schikking.

Wilson-Raybould heeft verklaard dat ze na haar beslissing om tot vervolging over te gaan door de premier onder druk is gezet om toch een schikking te treffen en zo de banen (en de stemmen) bij SNC-Lavalin in Quebec veilig te stellen. Toen ze dat weigerde, werd ze overgeplaatst naar het ministerie van Veteranenzaken. Overigens heeft de premier ontkend dat hij haar onder druk zou hebben gezet.

Justin Trudeau met zijn kabinet, met links op de middelste rij Jody Wilson-Raybould, 21 augustus 2018. – © The Canadian Press/Chad Hipolito