Radii   | Sjanghai  

Een nieuwe animatieserie moet de Chinese jeugd de beginselen van het marxisme bijbrengen. Of dat lukt, is de vraag. Maar het levert in elk geval levendige discussies onder jongeren op.

Eind januari, niet geheel toevallig het begin van de Chinese nieuwjaarsvakantie, lanceerden de populaire streamingsites Bilibili en Youku [de Chinese YouTube] De Leider, een animatieserie van zeven afleveringen over het leven van Karl Marx.

In de webserie worden Karl Marx en zijn boezemvriend, sponsor en coauteur Friedrich Engels als knappe jongens geportretteerd, een schril contrast met de oude, bebaarde mannen uit alle schoolboeken. Marx’ echtgenote en jeugdvriendin, Jenny von Westphalen, is omgetoverd tot een zwierig personage in prinsesachtige jurken. De themasongs zijn verzorgd door de Mongoolse popzanger A Yun Ga en rapgroep NZNZ, waaruit valt op te maken dat de makers op generatie Z mikken. De Leider is duidelijk bedoeld om een jeugdig publiek de beginselen van het marxisme – een van de basistheorieën waar het Chinese socialisme op stoelt – op een toegankelijke manier voor te schotelen.