The Daily Telegraph / The Times / 360

In Engeland is een nieuw schoolcurriculum ingevoerd dat leraren verplicht het tijdens seksuele voorlichting ook te hebben over homoseksualiteit en transgenderrelaties. Is dat een goed idee?

JA

Toen ik achttien was kwam een van mijn beste vrienden uit de kast. We maakten deel uit van een grote vriendengroep en niemand had het flauwste idee dat hij homo was. Vorige week las ik in de krant dat kinderen op school les zullen gaan krijgen over relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht en daardoor moest ik aan hem denken.

Het werd tijd, dacht ik. Mijn vriend moest op het schoolplein voortdurend neerbuigende woorden over homo’s aanhoren, in de biologieles werd hem verteld dat alleen ‘mannen en vrouwen seks met elkaar hebben’. Nooit vertelden ze hem dat ook twee mannen of twee vrouwen heel goed een seksuele relatie kunnen beginnen, verliefd kunnen worden, kunnen trouwen en een gezin kunnen stichten.

Het is nauwelijks voorstelbaar hoe verwarrend en deprimerend dat voor hem geweest moet zijn, alsof het niet al lastig genoeg was om zijn seksualiteit te aanvaarden. Daarom stemt het mij triest dat duizenden ouders naar het schijnt hebben gevraagd om hun kinderen niet aan deze seksuelevoorlichtingslessen te laten deelnemen. Er komen dingen in aan bod zoals je veilig online begeven, oppassen voor sexting, gezonde en respectvolle relaties aangaan, fysiek en mentaal gezond blijven en bij anderen buitensporige angst of genitale verminking herkennen. Welke ouders willen hun kinderen kennis over deze dingen onthouden? Waarschijnlijk precies het soort dat er thuis met geen woord over spreekt.

Ik wil dolgraag dat mijn kinderen leren hoe ze met sociale media moeten omgaan