Quartz  | New York

Vrije denkers durven niet meer vrij te denken, als we politici mogen geloven. Politieke correctheid is het debat binnengeslopen en op de campus voelen studenten en docenten steeds meer belemmering om een bepaald standpunt in te nemen.

De Amerikaanse collegecampus verkeert in crisis, of tenminste dat wil een hele verzameling essays, boeken, podcasts en commentaren van politici ons doen geloven. ‘Politieke correctheid’ zou het open, objectieve intellectuele debat, met name van rechts, verlammen en daardoor zouden universiteiten geen aantrekkelijke plek meer zijn voor vrije denkers, iconoclasten en iedereen die waarde hecht aan de vrijheid van meningsuiting en diversiteit in denken.

Nu heeft een internationale groep wetenschappers de lancering aangekondigd van The Journal of Controversial Ideas, in een poging om onorthodoxe ideeën in het publieke debat te brengen. In dit op basis van peer review samengestelde tijdschrift kunnen academici hun werk onder pseudoniem publiceren. En, in dit verband misschien wel toepasselijk, de publicatie blijkt nu al controversieel.

Jeff McMahan, hoogleraar filosofie aan Oxford University, kondigde de komende verschijning van The Journal of Controversial Ideas aan in een BBC-radiodocumentaire over diversiteit in het academisch denken. Hij zei dat het tijdschrift dit jaar gelanceerd zal worden, en dat het wetenschappers die artikelen willen publiceren over controversiële of gevoelige onderwerpen, anonimiteit zal garanderen. ‘Er is echt grote behoefte aan een opener discussie,’ zei McMahan bij de BBC. ‘Op universiteitscampussen voelen mensen zich steeds meer belemmerd om bepaalde standpunten in te nemen, uit angst voor mogelijke gevolgen.’

Studenten discussiëren buiten op de campus van de Colorado-universiteit waar het presidentiële debat van de Republikeinen in oktober 2015 werd gehouden. – © Getty Images