The Malay Mail Online  | Kuala Lumpur

Singapore kampt al heel lang met watergebrek, maar heeft dat altijd weten op te lossen door water te importeren uit buurland Maleisië. Die overeenkomst ligt nu onder vuur.

Water: een onmisbaar bestanddeel van het leven zoals wij dat kennen. Het menselijk lichaam bestaat voor meer dan 60 procent uit water, zoals elk kind weet. De gemiddelde volwassene moet zo’n 2 liter water per dag drinken. 
Kort gezegd: zonder water geen leven.

Dit basale gegeven levert een groot probleem op, aangezien Singapore 
niet over voldoende water (en daarmee bedoel ik vers water) beschikt om in die behoefte te voorzien. Dat zal wellicht geen verbazing wekken, aangezien 
we een heel klein eiland zijn zonder natuurlijke waterlichamen, maar met een inwoneraantal dat de zes miljoen nadert. Onze hoge industrialisatiegraad betekent dat we heel veel water nodig hebben, niet alleen voor de mensen maar ook voor de industrie. Singapore gebruikt grofweg zo’n 450 miljoen gallon water per dag [1 gallon is ca. 4,5 liter], een duizelingwekkende hoeveelheid water, in de orde van grootte van driehonderd Olympische zwembaden vol, en dat elke dag opnieuw.

Singapore kampt al heel lang met watergebrek, maar dat hebben we altijd weten op te lossen door water 
te importeren uit ons waterrijke buurland Maleisië. Lang voor de onafhankelijkheid besloot het Britse bestuur om water uit [de Maleisische deelstaat] Johor naar Singapore te pompen. Toen de Engelsen zowel over Singapore als over Maleisië heersten, was het voor hen makkelijk om de natuurlijke hulpbronnen toe te wijzen.

Zoetwatervoorziening in Singapore. © lepetitjournal.com, Free Vector Maps.com