The Irish Times  | Dublin

De vraag naar Britishness dat ook voor de helft van de Noord-Ierse bevolking achter de Brexit zit, is onverminderd groot, maar het aanbod lijkt te stagneren. De boodschap luidt: Britishness wordt niet langer geleverd, maar wat dacht u van ‘Brexitness’, dat ook alle opwindende voordelen biedt van tribale verbondenheid?

De glans van het begrip Britishness is voor Ierland van cruciaal, nationaal belang. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de bevolking van Noord-Ierland sterk het gevoel heeft Brits te zijn. En al zou je het niet altijd denken, met alle onversneden nationalistische retoriek die is komen bovendrijven, maar een overweldigende meerderheid van de inwoners van Ierland maakt aanspraak op de Britse identiteit.

In 1998 heeft 94 procent van onze bevolking gestemd vóór het afstand doen van de territoriale aanspraak op Noord-Ierland. Daarvoor in de plaats kwam het streven om alle mensen op het eiland in harmonie en vriendschap te laten samenleven, met behoud van de diversiteit van identiteiten en tradities. Het aantal mensen dat tegen deze radicale herziening stemde – 85.748 – zou bijna in Croke Park [gaelic voetbalstadion] passen. Laat duidelijk zijn wat dit betekent. Het betekent dat Britishness niet alleen onlosmakelijk deel uitmaakt van het Ierse verleden, maar dat het ook een rol zal spelen in het Ierland van de toekomst.

We hebben collectief afstand gedaan van de oude nationalistische mythe dat er bij het gevoel Brits te zijn – iets waarin een grote meerderheid van het eiland zich herkent – sprake is van ‘een vals bewustzijn’, een illusie die zal vervluchtigen zodra Ierland is verenigd. Een verscheidenheid aan identiteiten is geen noodlottige nalatenschap van imperialistische manipulatie. Het is onderdeel van pluralistische situatie die alle kanten op kan gaan. Dit is waarvoor we in 1998 hebben getekend: een veelomvattend en complex gevoel van verbondenheid, waarvan het recht op Britishness deel uitmaakt.

Britishness is, net als elke andere nationale identiteit, geconstrueerd – maar stel dat het ineens niet meer wordt geproduceerd?