360 | Amsterdam

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

FILM | Minder draaglijk dan deel I

Vervolg op megahit gaat over niets dan narcisme

Les Petits Mouchoirs van de Franse acteur en regisseur Guillaume Canet was een megahit toen hij in 2010 uitkwam. Van deze film, waarin een groep vrienden samenkomt in het buitenhuis van Max en zijn vrouw Véro, gingen in Frankrijk ruim 5 miljoen kaarten over de toonbank. Volgens The Hollywood Reporter was het dan ook een wonder dat het zo lang duurde voor het vervolg kwam, Nous finirons ensemble (Eng: Little White Lies II), waarin dezelfde vriendengroep, tien jaar later, opnieuw samenkomt – alleen ligt Max inmiddels in scheiding en staat hij vanwege een slechte investering op het punt zijn buitenhuis te verkopen.

Het leven van deze vriendengroep is volgens de links progressieve krant Libération ‘“néobourgeois” en draait volledig om eigendom en geld’, zo nu en dan – ‘als een hik’ – onderbroken door sentimenteel gezeur (de angst om een ‘loser’ te zijn). De film handelt ‘over niets anders dan het narcisme van de personages’.

Le Monde doet er nog een schepje bovenop: in deze film zouden de aanvankelijke goede bedoelingen van de hoofdpersonen zijn vervangen door lelijke onbenulligheden, ‘wat het resultaat minder draaglijk maakt’; ‘Stel je een film voor waarvan de suspense is of de held zijn tweede huis zal behouden of niet, met als setting een drankovergoten, shirtloze nacht. (…) Dat dit gegeven ons fraai wordt voorgeschoteld, is slechts een schamele compensatie.’

The Hollywood Reporter is aanzienlijk milder: ‘Hoewel het recept voor de eerste film al weinig origineel was, werkt het hier opnieuw prima.’ Maar ook het Amerikaanse tijdschrift stoort zich aan een vermeend gebrek aan realiteitszin: ‘Er wordt geen enkele keer verwezen naar iets van een maatschappelijke beweging (zoals de gele hesjes) of dreiging door terroristen of extreemrechts. Bovendien zijn er vrijwel geen niet-witte personages. Dat voelt weinig representatief voor het Frankrijk van nu.’

Vanaf 5 juni in de bioscoop.