360 | Amsterdam

Horen, zien, bezoeken.

THEATER | Op de proef gesteld

Art
Nu in de theaters

In Art kruipen Waldemar Torenstra, Thijs Römer en Frederik Brom in de huid van vrienden Serge, Mark en Ivan, wier vriendschap flink op de proef wordt gesteld. Serge heeft een peperduur schilderij gekocht: een volledig wit doek met een paar witte vegen erop. Als hij zijn vrienden naar hun mening vraagt, volgt er een tsunami van ongezouten uitspraken en pijnlijke onthullingen.

Als de discussie steeds grimmiger wordt blijkt dat het hier, meer dan om de waarde van kunst, draait om de appreciatie van de ander, acceptatie, respect – en het gebrek eraan. Niet de kunst blijkt centraal te staan in dit stuk, maar de kunst van het onderhouden van een vriendschap.

Art is een van de succesvolste toneelstukken van de Franse schrijver Yasmina Reza. Sinds de première in 1994 in Parijs is het in dertig talen vertaald en onderscheiden met onder meer een Tony Award voor Best Play, en een Laurence Olivier Award voor Best Comedy.
Het stuk was ook te zien op Broadway en West End. Nu in een regie van Paula Bangels en vertaling van Coot van Doesb­urgh.  

© Ed van der Elsken/Nederlands Fotomuseum