L’Orient-Le Jour   | Beiroet  

Chinezen doen goede zaken in Koeweit. Hun expansie wekt echter weerstand onder de islamitische Koeweiti, die teloorgang van de sharia vrezen.

Een vijftiental in Koeweit woonachtige Chinezen treft elkaar in Salwa, een stad ten zuiden van de hoofdstad Koeweit-Stad. De uit Shanghai afkomstige Dong Taikang (74) is voorzitter van de vereniging waarvan enkele honderden Chinese expats zoals hijzelf lid zijn. Deze dag heeft de zakenman een klein banket georganiseerd waar uitsluitend Chinese gerechten worden geserveerd die bereid zijn door de gemeenschap zelf.

‘China telt inmiddels meer dan honderd bedrijven die actief zijn in verschillende sectoren van de Koeweitse markt. Dit jaar zullen er nog meer landgenoten komen,’ zegt hij.

Terwijl rond de tafel de gerechten van hand tot hand gaan komt het gesprek op Silk City. De ‘Stad van de Zijde’, in het Arabisch Madinat Al-Hareer, is een in 2005 aangekondigd vastgoedproject vlak bij Koeweit-Stad dat bestaat uit een zakencentrum, luxeappartementen, een haven, een luchthaven, een voetbalstadion, de hoogste toren ter wereld en een overslaggebied, waarin China een van de grootste investeerders zou kunnen zijn.

Dong spreekt van een investering van 130 miljard dollar die zijn land met Koeweit zou hebben afgesproken. In het kader van haar ambitieuze droom om de zijderoute te laten herleven, zou de Volksrepubliek van het emiraat een stabiel en strategisch punt hebben gemaakt om toegang te krijgen tot de twee immense markten aan de grens, Irak en Iran. De Chinese vereniging hoopt via Silk City nog verder door
te dringen in de plaatselijke samenleving om de banden met Koeweit te versterken.

Artist impression van Silk City, een vastgoedproject in Koeweit waarin China een groot investeerder zou kunnen zijn.