El País Semanal   | Madrid

Eliud Kipchoge, de snelste marathonloper aller tijden, heeft zijn record te danken aan een spartaans trainingskamp op 2000 meter hoogte.

De beste langeafstandslopers ter wereld vind je op de stoffige zandwegen van Kenia, in het centrale deel van de Grote Riftvallei waar ze trainen op meer dan 2400 meter hoogte. Het is de plek waar de Kipchoge-legende van de snelste marathonloper aller tijden is ontstaan. Jaarlijks reizen atleten uit de hele wereld naar deze plek om het geheim van de Kenianen te achterhalen.

‘Wat de sleutel is tot mijn succes? Ik hou van deze sport, hardlopen is mijn leven, ik zie mezelf niks anders doen,’ zegt Eliud Kipchoge (1984, Nandi-district, Kenia), Olympisch kampioen in Rio 2016. Zijn spartaanse trainingen en zelfdiscipline loonden. Op de marathon van Berlijn liep hij het magische wereldrecord van 2 uur, 1 minuut, 39 seconden. Kipchoge, onlangs gelauwerd met de Laureus World Sports Award voor de beste sportprestatie van het jaar, rekt met zijn smalle, pezige lijf elke wedstrijd weer de grenzen van het menselijk haalbare op. Al benadrukt hij dat die grenzen niet bestaan. ‘Elke keer train ik om het beste uit mezelf te halen en mijn persoonlijke records te kloppen. Ik geloof niet in grenzen.’

Vlak voor zonsopgang hebben Kipchoge en de hardlopers van het NN Running Team in het dorpje Kaptagat hun hardloopschoenen al aangetrokken. Iets na zessen rent de groep losjes over de stoffige rode zandwegen rondom het trainingskamp. En zo gaat het van maandag tot zaterdag, behalve wanneer ze naar de hardloopbaan in Eldoret gaan, dat twintig kilometer verderop ligt. Als de eerste zonnestralen zich laten zien trainen de atleten al op volle kracht. Lichtvoetige, lange ritmische passen. Bijna nooit is de inspanning van zijn gezicht af te lezen. Tijdens de training niet en ook niet tijdens wedstrijden. Integendeel: Kipchoge lacht. ‘Mijn lach drijft me voort, natuurlijk heb ik pijn, net als iedereen, dat hoort bij de hardloopsport. Maar als ik lach dan vergeet ik de pijn in mijn spieren en geniet ik van de race,’ zegt hij.

De dagen van de wereldrecordhouder staan, net als die van zijn dertig trainingsmaatjes van NN Running, in het teken van intensieve trainingssessies, ’s ochtends en ’s middags. © NN Running Team