The Guardian   | Londen

De strijd tegen de grootste uitbraak van een dierenziekte ooit is kansloos, beweren deskundigen. Miljoenen varkens zijn al geruimd.

Zuidoost-Azië vecht tegen de verspreiding van de uiterst besmettelijke Afrikaanse varkenspest, ook wel ‘varkens-Ebola’ genoemd, die al geleid heeft tot de ruiming van miljoenen varkens in China en Vietnam. De Afrikaanse varkenspest, die onschadelijk is voor mensen maar dodelijk voor varkens, is vorig jaar augustus in China ontdekt, waar de ziekte grote verwoestingen heeft aangericht en leidde tot de ruiming van meer dan 1,2 miljoen varkens.

China herbergt bijna de helft van alle varkens ter wereld en het nieuws stuwde de prijs van varkensvlees dan ook huizenhoog op. Er bestaat geen vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest, die interne bloedingen veroorzaakt met de dood tot gevolg, dus de enige mogelijkheid om de ziekte tegen te gaan is om alle besmette dieren te doden. Volgens sommige schattingen moeten er in China uiteindelijk zo’n tweehonderd miljoen varkens worden afgemaakt. Het virus kan enkele weken overleven, op kleren en zelfs auto’s, zodat het gemakkelijk lange afstanden kan afleggen.

Alarmfase rood

Het heeft zich als een bosbrand over Azië verspreid en richt almaar grotere schade aan bij varkenshouders in Vietnam en Cambodja. Ook in Thailand, Azië’s op een na grootste varkensvleesproducent, is alarmfase rood afgeroepen. De afgelopen weken hebben zich ook in Mongolië, Noord-Korea en Hongkong meer gevallen voorgedaan, en in Zuid-Korea worden bij de grens bloedtesten gedaan op varkens.

De FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN) en regionale experts vrezen dat Myanmar, de Filipijnen en Laos zullen volgen, omdat die landen erg ontvankelijk zijn voor een uitbraak vanwege de problematische controle bij het vervoer van varkens en varkensproducten over de poreuze grenzen.

‘Dit is de grootste uitbraak van een dierenziekte die we ooit op aarde hebben meegemaakt,’ zegt Dirk Pfeiffer, veterinair epidemioloog aan de City University van Hongkong en expert op het gebied van de Afrikaanse varkenspest. ‘Mond-en-klauwzeer en de gekkekoeienziekte verbleken naast de schade die deze ziekte aanricht. En er zijn geen middelen om de verspreiding tegen te gaan.’

Op dit moment lijkt de strijd om de ziekte in te dammen te zijn verloren. ‘Men is bang dat de ziekte zich verder zal verspreiden over landen in Zuidoost-Azië,’ zegt dr. Wantanee Kalpravidh, regionaal manager van de FAO, omdat vermoed wordt dat regeringen in de regio minder ziektegevallen melden dan er in werkelijkheid zijn.